Colomins amb olives

by | 07/04/2025

Una recepta ben tradicional, però que rarament ix a taula
Temps de lectura: 3 minuts

A terres valencianes, catalanes, balears i occitanes hi ha costum de guisar amb olives, que poden ser de qualsevol classe sempre que siguen confitades, perquè sense confitar son molt amargues i farien malbé el guisat. Són guisats senzills, amenitzats generalment amb un sofregit, només que, quan els ingredient estan ja cuits o quasi, cal afegir-hi un grapat d’olives. És el que fan per alguns llocs de l’Horta de València amb els colomins, un plat que deu ser de procedència burgesa i que, en l’actualitat, ix a taula molt rarament. Abans, però, els colomins eren una menja més habitual, si se’n pot dir així, perquè la realitat és que per terres valencianes mai no han sovintejat. Ara bé, hi havia mestresses que els cuinaven, i fins i tot podien formar part del berenar de Pasqua, si hem de fer cas del que diu un personatge del sainet La mona, publicat en el setmanari del cap i casal La Gaita, en el número del 8 d’abril del 1849:

Yo pòrte plena

una sistella;

y una botella

de vinet blanc,

y bòn resóli

que mos confòrte,

aigua no en pòrte

qu’ahí está el barranc.

 

Chulles, salchicha,

més una mona

molt salandona

de dihuit hòus.

Peix y lletugues,

tarònches chines,

sis coques fines,

panses y anòus.

 

Dátils de rama,

pá y olivetes,

també armeletes

y un colomí

de totes salses

fet en guisao,

y un pan quemao

de lo més fi.

 

Entre mil bromes.

apurant tragos.

farem estragos

del berenar.

Y cuant les còrfes

queden asòles,

plats y casòles

s’han de trencar.

Ingredients

4 colomins, 1 llesca de cansalada, 200 g d’olives verdes (espinyolades), 1 ceba, 2 tomaques madures, alls, vi blanc, brandi, farigola, llorer, oli i sal.

Preparació

Pelarem i trinxarem la ceba i tres o quatre alls. Seguidament, pelarem i picolarem les tomaques. A continuació, esbocinarem les llenques de cansalada. En estar tot preparat posarem un raig d’oli en una cassola de fang i la deixarem al foc, no massa fort. Quan l’oli estarà calent posarem la cansalada i els colomins sencers, i ho sofregirem.

Ho remenarem tot amb la cullera de fusta, tombarem els colomins perquè es facen per tots els costats i, en daurar-se lleugerament, els traurem i els reservarem. Seguidament, posarem els alls i la ceba en la cassola i ho sofregirem també. Rebaixarem una mica la flama, ho remenejarem ara i adés i, quan la ceba agafarà una mica de color, hi afegirem la tomaca. Ho remenarem de tant en tant i, en estar tot confitat, hi tornarem a posar els colomins, hi afegirem un got de vi, una copeta de brandi i una mica d’aigua (fins a tres quarts d’alçada) i apujarem el foc. Ho salarem, hi afegirem uns brins de farigola i un parell de fulles de llorer i, en alçar el bull, rebaixarem la flama i ho deixarem bollir a foc suau, amb la cassola tapada.

Al cap d’uns 20 minuts, hi afegirem les olives i apujarem el foc. En tornar a alçar el bull rebaixarem la flama i ho deixarem a foc suau una altra vegada. 10 minuts més tard ho traurem i ho escudellarem.

Variants

Hi podem sofregir un parell de carlotes (a rodanxes) o una cullerada de farina.

Hi ha qui hi afig un branquilló de romer.

Per alguns llocs fan els colomins en dos mitats. I també hi ha qui, en acabant, les presenta sobre una torrada de pa.

Per tal que els colomins conserven una forma més o menys esfèrica, hi ha qui, abans de posar-los a la cassola, els lliga ales i cuixes amb fil de cuina.

 

Vicent Marqués (València, 1950) és cuiner i escriptor especialitzat en la gastronomia. Col·labora com a articulista en diversos mitjans de comunicació i ha publicat nombrosos llibres, entre els quals destaquen els deu volums de l'enciclopèdica Història de la cuina catalana i occitana.

Et pot interessar