La inauguració de la Florida, el primer gran estadi d’Alacant

by | 15/10/2024

El Lucentum inaugurà tres voltes l’estadi, dos contra l’Illice FC i una contra el Gimnàstic
Temps de lectura: 3 minuts

En 2023, gràcies a la iniciativa de l’associació Herculanos, l’Ajuntament d’Alacant marcà en l’actual plaça de la Viña part de les línies del terreny de joc del camp de la Florida, també anomenat de la Viña, i que fou abandonat quan s’inaugurà l’estadi José Rico Pérez, que ara fa cinquanta anys. ¿Però quan i per què nasqué el primer gran camp de futbol que tingué la ciutat?

En 1910 es fundà el Lucentum FC, una societat que dominaria el futbol a Alacant durant quasi una dècada i que al llarg de la seua història hagué de deambular per diversos camps de joc. Els primers anys d’existència jugava en el barri de Benalua. En 1913 passà a fer-ho provisionalment en uns terrenys ubicats en la plaça de la Independència (actual plaça dels Estels), que estava en projecte. En 1915 el club instal·là un nou camp en el Pla del Bon Repòs, darrere de la fàbrica de tabac, però tampoc fou una solució definitiva. En 1918 el Lucentum es quedà sense terreny on jugar i passà a utilitzar el del Regiment de la Princesa, gràcies a que li feu costat el coronel Manuel Montero.

La necessitat d’un camp de futbol tancat i permanent que estiguera a l’altura de la ciutat arribà a l’Ajuntament. El 5 de juliol de 1918 el regidor republicà Manuel López González presentà una moció en què sol·licitava la construcció d’un estadi municipal. Tot i que es creà una comissió, finalment, davant l’apatia del consistori, l’obra es realitzà gràcies a la iniciativa privada, la de Prudencio de la Viña, un industrial d’origen asturià. El seu fill Casimiro havia conegut a Barcelona, on estudiava, l’expansió dels deports i influí en son pare per a que finançara la construcció d’un estadi i el posara a disposició del Lucentum, club del qual era soci.

El camp s’ubicaria en uns terrenys prop de la caserna de Benalua, darrere de la Posada del Vaticano, entre la Florida i el Portatge. L’estadi tingué múltiples denominacions en els seus primers temps: camp del Vaticà, del Portatge, de la Florida o inclús de la Viña (pel seu impulsor), nom este últim que tornà a ser utilitzat dècades després. Els terrenys es començaren a aplanar en juliol de 1918 i l’1 de novembre es marcà el terreny de joc.

La Florida tingué dos inauguracions amb els mateixos protagonistes; però entre els dos partits hi hagué un tercer enfrontament, amb un gran rival. La primera inauguració, extraoficial, fou el 15/12/1918, a les 15 h. El Lucentum s’enfrontà a l’Illice FC, que caigué derrotat per un clar 5-0.

El 5/1/1919 tingué lloc un fet insòlit, un partit improvisat que s’organitzà en mitja hora gràcies a la iniciativa de l’Agrupació de Periodistes Deportius. El Gimnàstic FC, el millor equip valencià del moment, es dirigia a Múrcia per a disputar dos partits els dies 5 i 6, però arribà a l’estació d’Alacant amb 6 hores de retard i perdé el tren que havia de dur-lo a la capital del Segura. El partit es jugà amb permís del Múrcia FC (no confondre amb l’actual Reial Múrcia) i fou a porta tancada. Empataren a 1, amb gols d’Agulló i Morris. El dia de Reixos els gimnastiquistes foren derrotats a Múrcia 1-0.

La inauguració oficial de la Florida tingué lloc el 19 de gener, a les 15:55 h. El rival havia de ser el Sagunt FC, club vinculat als Salesians de València, però finalment fou l’Illice FC, que tornà a ser derrotat, esta volta per 4-0, amb gols de Tono Carratalà, Casimiro de la Viña (2) i Devesa. Com a curiositat, en el partit, la banda de la Creu Roja, contractada pel club, interpretà el pasdoble Lucentum FC, obra del compositor alacantí Òscar Tordera, que s’havia estrenat el dia 5 en l’Esplanada.

Paradoxalment, el Lucentum, que estava en el seu ocàs, desaparegué de manera silenciosa al llarg de 1919, quan per fi havia solucionat el problema del camp de joc. Una nova societat, el Club Natació Alacant, creada eixe mateix any per Casimiro de la Viña, passaria a ser la titular del camp i seria la primera a portar grans èxits al futbol alacantí. En 1924, quan els nadadors es proclamaren campions de València i Múrcia, la Florida ja tenia una cabuda d’onze mil espectadors i rebia la visita de grans equips tant de l’estat com de l’estranger.

En la dècada dels anys 20 el futbol ja era un fenomen de masses a Alacant gràcies en gran manera a la construcció de la Florida, on el 22 de juny de 1919 un club xicotet i humil, l’Hèrcules FC, havia disputat el seu primer partit documentat. Ningú podia imaginar que acabaria sent el més important de la ciutat i que arribaria a ser centenari…

Portada: Partit disputat al camp de la Florida entre el Club Natació Alacant i el Nuselský SK de Praga en abril de 1923 © Arxiu Josep Miquel Garcia | Foto 2a: Una alineació de l’Illice FC de 1918. © Càtedra Pedro Ibarra.

Josep Miquel Garcia Martín (Santander, 1970) és doctor en Història i investiga sobre els orígens del futbol valencià en general i l’alacantí en particular. És un dels autors del llibre Azul Blanco Negro. Un homenaje a los pioneros en el centenario del Hércules (2021) i acaba de publicar, amb Luis J. Hernández, El Hércules FC en la Guerra Civil (2024). Va ser membre de la Comissió del Centenari de l’Hèrcules CF.

Et pot interessar

‘Panquemaos’ en Alberic

‘Panquemaos’ en Alberic

Fa 44 anys de l’últim derbi Castelló-Llevant en què els dos equips tenien la il·lusió del moment actual

Els valors d’Iborra

Els valors d’Iborra

Davant el partidàs en el Sardinero i la possible titularitat d’Iborra, cal reivindicar els valors que ens han de portar a Primera.

L’enorme Castelló 72-73

L’enorme Castelló 72-73

Els de Muller, acabats d’ascendir, signaren una extraordinària lliga i aplegaren a la final de Copa