Els cromos de futbol del Natació, els primers d’un club d’Alacant

by | 28/10/2024

Els primers cromos de futbolistes aparegueren a Europa en la dècada de 1880, fa ja quasi 150 anys.
Temps de lectura: 3 minuts

En els primers temps estos objectes de col·lecció eren reclams que es regalaven per a incentivar la compra de productes i la visita a comerços. Més tard els cromos es començaren a vendre per a ser col·leccionats i es convertiren així en el producte.

Tal com podem vore en el Catálogo de cromos de fútbol en España, les primeres col·leccions de cromos de futbol sorgiren ací en la dècada de 1910. No obstant això, la seua expansió tingué lloc en els anys 20, paral·lelament a la popularització d’este deport. Fou en eixe moment quan aparegueren nombroses col·leccions, concebudes per a promocionar la venda de productes com ara xocolate, paper de fumar, tabac, café, galetes, caramels, etc. Els cromos, normalment amb publicitat i sense un àlbum on apegar-los, també es regalaven en diferents establiments comercials.

Els primers cromos d’un club alacantí aparegueren en la dècada de 1920, però, al contrari del que es puga pensar, no eren de l’Hèrcules. La societat fundada en 1919 per Vicente Pastor era molt humil en els seus inicis i no fou considerada federativament de primera categoria fins a la temporada 1931-32.

Els primers jugadors alacantins que es pogueren col·leccionar pertanyien al Club Natació Alacant (CNA) i aparegueren en una col·lecció editada a Barcelona per I. C. Plauber. Es tracta de Foot-ball. Campeonato de España 1923-1924, que comptava amb 42 cromos de cartó. La victòria en el Campionat de València i Múrcia d’eixa temporada classificà el Natació per al Campionat d’Espanya (la competició més important del moment) i li permeté formar part d’una gran col·lecció. Els nadadors estaven presents en 5 cromos: 1 alineació i 4 escenes del partit de quarts de final amb el Reial Madrid.

Una altra col·lecció, realitzada a València, comptà amb el Natació. Es tracta de Jugadores notables, editada per Reclamos Robert Pons i que estava integrada per 25 vinyetes de jugadors en cartó prim, 15 de clubs valencians (Castelló, València, Gimnàstic i Natació) i 10 d’altres tants clubs de la resta de l’estat. Els jugadors representats són de la temporada 1923-24 i els membres del CNA que hi apareixen són Torregrosa, De la Viña (no Laviña com figura en el cromo) i Ramonzuelo.

Hi ha una segona versió de Jugadores notables amb algunes diferències. Tres dels jugadors han canviat d’equip, encara que mantenen la imatge de la primera versió: Javier Bayo ha passat del Cartagena al Natació, Alfredo Arroniz del Gimnàstic al València i Vicente Martínez del Castelló al Gimnàstic. A més, els noms d’alguns jugadors que estaven mal escrits es corregixen (casos d’Estevan i Cros, abans Esteban i Cross). Estes modificacions ens permeten datar esta variant cap a l’estiu de 1925, quan Bayo abandona el CNA i Arroniz i Martínez passen al València i Gimnàstic respectivament. Estos cromos, mal retallats, amb els jugadors dins d’una orla diferent i sense publicitat, probablement eren proves d’una segona edició que no s’arribà a llançar.

L’últim exemplar que es coneix pertany a una col·lecció sense catalogar. Es tracta d’un cromo fotogràfic del davanter Mariano Albaladejo editat a Alacant pel conegut fotògraf Francisco Sánchez.

En 1926 l’expulsió federativa del Natació allunyà definitivament els jugadors del club alacantí de les col·leccions de cromos. Com a curiositat, les fototípies Los ases del fútbol, editades entre 1925 i 1929 per Luis García Fayos, incloïen entre els jugadors de l’Elx FC a 4 exintegrants del CNA. Tots ells foren fitxats pel club il·licità la temporada 1926-27 aprofitant la desqualificació dels nadadors. Són Albaladejo, Ramonzuelo, Samper i Devesa. Els quatre apareixen amb la camiseta del seu antic equip, un fet impensable en una col·lecció actual.

Portada: Enfrontament entre el Club Natació Alacant i el Reial Madrid. «Foot-ball. Campeonato de España 1923-24» | Torregrosa, De la Viña i Ramonzuelo. «Jugadores notables (1923-24)» | Bayo, Arroniz i Martínez. «Jugadores notables (1925)» | Cromo inèdit de Mariano Albaladejo | Albaladejo, Ramonzuelo, Samper i Devesa. «Los ases del fútbol (1926-27)». © Arxiu Josep Miquel Garcia. Totes les imatges © Arxiu Josep Miquel Garcia.

 

 

 

 

 

 

 

 

Josep Miquel Garcia Martín (Santander, 1970) és doctor en Història i investiga sobre els orígens del futbol valencià en general i l’alacantí en particular. És un dels autors del llibre Azul Blanco Negro. Un homenaje a los pioneros en el centenario del Hércules (2021) i acaba de publicar, amb Luis J. Hernández, El Hércules FC en la Guerra Civil (2024). Va ser membre de la Comissió del Centenari de l’Hèrcules CF.

Et pot interessar

En peu alcem-se

En peu alcem-se

Els valencians ho portem en l’ADN, com els granotes: caem i ens alcem… però esta volta haurien de canviar algunes coses, per a sempre. 

El futbol, amb València

El futbol, amb València

El món del futbol s’està solidaritzant amb les víctimes. L’herculanisme també s’ha mobilitzat