Des de quan du publicitat l’Hèrcules?

by | 11/04/2024

Quan arribà la publicitat a la Lliga? I quina en fou la primera en la camisola herculana?
Temps de lectura: 2 minuts

Hui en dia és habitual que els equips de futbol porten publicitat en les camisetes (davant, darrere, en les mànegues…) i inclús en els pantalons. Però quan va arribar esta pràctica a la Lliga?  I a l’Hèrcules?

El primer equip de la Lliga que va portar un anunciant va ser el Racing. Va ser el 27 de desembre de 1981, en el Bernabéu. La marca patrocinadora, Teka, va pagar 7 milions i mig de pessetes per aparéixer en la roba del conjunt càntabre durant el que quedava de temporada. Lògicament, calgué autorització prèvia de la Federació Espanyola.

L’Hèrcules va tardar uns anys a incorporar publicitat en la camiseta. Concretament, va ser en la temporada 1983-84, quan militava en la Segona Divisió. Els alacantins havien fet una gran competició de Copa, on, després d’eliminar l’Almansa, l’Elx, l’Olot i el Màlaga, s’enfrontarien al Barcelona de Maradona en octaus de final. El partit d’anada, en el Rico Pérez, va despertar un gran interès en la ciutat i El Ancla va aprofitar l’oportunitat de promocionar-se. L’empresa conservera pagaria a l’Hèrcules un milió quatre-centes mil pessetes fins al final de la temporada per portar la seua marca.

Així, el 25 de gener de 1984 contra els blaugranes, la camiseta de l’Hèrcules, de la marca Adidas, una de les més icòniques que ha vestit en la seua història, va lluir publicitat per primera volta. A les 18:00h del mateix dia –només tres hores abans que començara el partit!– les camisetes van ser dutes a correcuita a una tenda especialitzada per a estampar la publicitat en lletres roges. Sorprenentment, el contracte de patrocini es va firmar un dia després. La resta de la temporada l’anunci seria més visible en anar sobre fons blanc i cosit a la camiseta, que en els últims partits va passar a ser de la firma valenciana Ressy.

El Barcelona, encara que va desplaçar tota la plantilla disponible a Alacant, va jugar amb set suplents i Maradona ni estava en la banqueta per a decepció del públic que omplia el Rico Pérez. Els blanc-i-blaus, dirigits per Carlos Jurado, van guanyar 2-1, amb dos gols de penal de Sanabria i en el Camp Nou Menotti va haver de recórrer als titulars per a poder eliminar els alacantins amb un 3-0.

Estava previst que el contracte amb El Ancla es renovara si l’Hèrcules pujava a Primera, però a pesar de l’ascens, la temporada 1984-85 va començar sense publicitat fins que en novembre es va firmar un nou acord amb la Caixa d’Estalvis Provincial d’Alacant, que va pagar tres milions de pessetes per lluir CAJALICANTE durant tota la campanya.

Foto portada: El primer onze herculà que va lluir publicitat. Dalt: César, Latorre, Mañuz, Cartagena, Rocamora i Álvarez. Baix: Reces, Chalo, Carreño, Parra i Sanabria. © Arxiu de Luis J. Hernández.

2a: El Racing, primer equip de la Lliga que va dur publicitat. Dalt: Pereira, Angulo, Bernal, Villita, Sañudo i Mantilla. Baix: Castaños, Verón, Preciado, Piru i Pedraza . © teka.com.

Josep Miquel Garcia Martín (Santander, 1970) és doctor en Història i investiga sobre els orígens del futbol valencià en general i l’alacantí en particular. És un dels autors del llibre Azul Blanco Negro. Un homenaje a los pioneros en el centenario del Hércules (2021) i acaba de publicar, amb Luis J. Hernández, El Hércules FC en la Guerra Civil (2024). Va ser membre de la Comissió del Centenari de l’Hèrcules CF.

Et pot interessar

En peu alcem-se

En peu alcem-se

Els valencians ho portem en l’ADN, com els granotes: caem i ens alcem… però esta volta haurien de canviar algunes coses, per a sempre. 

El futbol, amb València

El futbol, amb València

El món del futbol s’està solidaritzant amb les víctimes. L’herculanisme també s’ha mobilitzat