En octubre de 1934 es va produir, principalment a Astúries i Catalunya, la coneguda com Revolució d’Octubre de 1934. Durant el primer terç del segle XX hi hagué una successió de mobilitzacions populars reivindicant drets i millores laborals i socials, que en aquell moment van desembocar en una gran vaga general revolucionària que també va tindre un fort ressò a la ciutat de València, amb set dies de manifestacions i piquets, que van obligar a declarar l’estat de guerra. Així ho mostren les fotografies que va prendre Luis Vidal Corella i que es mostren en l’exposició València, octubre 1934. La mirada de Luis Vidal Corella, que es pot vore en el Col·legi Major Rector Peset fins a este diumenge 12 de gener.
Vidal Corella (València, 1900-1959) era la segona generació d’una saga de fotògrafs i va ser reporter gràfic de premsa i testimoni de la realitat valenciana durant dècades. Aprengué l’ofici de son pare, Martín Vidal Romero, i als 14 anys ja duia penjada la càmera, treballant per al Diario de Valencia, que més tard es convertiria en El Mercantil Valenciano, i per a l’Agència EFE, ABC, El Ruedo, La Vanguardia i diaris esportius com Marca o Mundo Deportivo. L’exposició naix de la iniciativa de l’Ateneu Republicà de Paterna (ARPA) i de Carlos Vidal Ayala per a donar a conèixer el treball fotogràfic desenvolupat per Vidal Corella durant aquell convuls període.
Amb les fotografies que es poden vore en l’exposició, recentment allargada, Vidal recull la tensió social del moment, captada amb una Zeiss Ernemann de plaques de vidre i bastidor de fusta. Les seues imatges ens traslladen la realitat que s’estava vivint en aquells moments al carrer, articulada en sis blocs temàtics. El primer està dedicat al mateix Vidal Corella com a fotògraf, la seua obra i la tensió social del moment, mentres que la resta de blocs les fotografies passegen pels fets que protagonitzaren aquella llarga vaga, la situació política, la classe política, els altercats urbans i el desplegament de la Guàrdia Civil, les forces de cavalleria i altres unitats de l’exèrcit per tota la ciutat.