Els dissabtes a les 12:30h À Punt estrena Som Coop, una sèrie documental de 7 capítols que s’endinsa en el món cooperatiu i posa en valor la riquesa i la diversitat de cooperatives que definixen el teixit econòmic i social del poble valencià. En concret, Som Coop entra en 18 cooperatives de treball associat, cadascuna amb una història i una missió úniques: des del treball social fins a la instal·lació fotovoltaica, passant per l’educació en tots els nivells, la neteja o l’adaptació de vehicles per a Protecció Civil, taxis o policia.
La sèrie fa un recorregut en primera persona de les històries personals i empresarials de diverses cooperatives valencianes de sectors d’activitat molt diversos. Cada episodi explica un dels set principis cooperatius amb una narració que els relaciona amb temes i problemàtiques d’actualitat: busca d’ocupació estable versus precarietat laboral; democràcia econòmica i horitzontalitat; crisi climàtica i pobresa energètica. La producció, rodada al llarg d’un any, aporta una immersió en la realitat quotidiana de les cooperatives valencianes de treball. Els socis de les cooperatives protagonitzen una trama fonamentada en les seqüències d’acció i en els perfils dels personatges.
Som Coop és una iniciativa de la Federació Valenciana d’Empreses Cooperatives de Treball Associat (FEVECTA), el president de la qual, Ramon Rodríguez, ha posat de manifest que “l’objectiu d’esta iniciativa és promoure una imatge positiva del cooperativisme de treball i donar-lo a conéixer a la societat valenciana com a actor econòmic capaç de transformar les coses per a millorar-les, portador d’una cultura empresarial que li habilita per a enfrontar els reptes actuals de la nostra societat d’una manera més sostenible i eficient, perquè no sols perseguim ser competitius, sinó ser-ho en positiu: de manera que el benefici obtingut siga col·lectiu“.
L’obra audiovisual té finançament de la Conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació i està produïda per Barret Coop. i FEVECTA i compta amb la participació d’À Punt. Per a Dani Fabra, director de Som Coop, “esta sèrie representa per a nosaltres, com a productora de documentals i també com a cooperativa, una oportunitat per a mostrar la diversitat i l’impacte del model cooperatiu en la nostra comunitat. Hem optat per una narrativa centrada en les històries personals perquè creiem que és la millor manera de parlar de qüestions socials des d’una perspectiva pròxima i emocional. A través de les vivències de les sòcies i socis, explorem com el cooperativisme transforma realitats, afrontant reptes com la precarietat laboral o la crisi climàtica“.
Segons Fabra, el projecte posa en valor “l’arrelament en el territori i la cura per l’entorn, subratllant la rellevància de models econòmics compromesos amb la comunitat, com el cooperativisme de treball, que han demostrat ser essencials en fets recents, com la pandèmia o com estem vivint ara mateix amb la crisi provocada per la barrancada“. En este sentit, Fabra ha afegit que “es tracta de models, basats en la col·laboració i la solidaritat que poden aportar millores significatives en la gestió d’esta mena de situacions, reforçant la resiliència comunitària i oferint solucions sostenibles i inclusives“.
Som Coop també compta amb el patrocini en l’emissió de Caixa Popular amb la voluntat d’esta entitat de fer costat al teixit econòmic i social valencià i transmetre el seu model de cooperativa.
Ací podeu vore el primer capítol: https://www.apuntmedia.es/programes/som-coop/video-som-coop-adhesio-voluntaria-oberta_134_1745069.html