El professor de Psicobiologia de la Universitat de València Ferran Suay oferirà este dimarts 3 de setembre en la Sala Àgora (Pl. Ramon y Cajal) d’Alcoi una conferència oberta a tots els públics amb el títol Per què no parlem (més) en valencià? En concret, la conferència vol ser un espai per a descobrir i plantejar quins són els principals motius pels quals els valencianoparlants canvien al castellà a la menor ocasió, com i per què esta tendència ha esdevingut un hàbit, sobretot en les noves generacions, i com es pot modificar. Així, Suay donarà algunes indicacions senzilles per a poder assolir l’assertivitat lingüística i aprendre a viure amb comoditat i sense conflictes interns les situacions quotidianes de contacte entre llengües.
La xarrada, oberta a tots els públics, és també la primera sessió dels Tallers de Sostenibilitat Lingüística per a Docents, que enceta una innovadora i capdavantera campanya del Gabinet de Normalització Lingüística de l’Ajuntament d’Alcoi, amb un curs per a professors que pretén donar resposta a la situació d’emergència lingüística que viu el valencià i serà impartit per reconeguts professionals del món de la psicologia i la docència, com Gemma Sanginés, Ricard Chulià o Tere Sellés.
Així, a més d’un desplegament teòric, els participants tindran un espai d’experimentació per a aprendre i practicar recursos útils i estratègies d’intervenció enfront dels prejuís i hàbits de les noves generacions que estan portant a una falta d’ús del valencià sense precedents en la nostra història com a poble i que, en una sola generació, poden desembocar en la desaparició de la llengua valenciana a Alcoi i la resta de la geografia valenciana.