El Feslloc celebra els 18 anys amb el Botifarra, Sandra Monfort, Pep de la Tona i Xavi Sarrià

by | 22/06/2024

De l'11 al 13 de juliol a Benlloc, en la Plana Alta
Temps de lectura: 2 minuts

El Feslloc, el festival de música en valencià que organitza l’Associació Cultural Feslloc –participada per Escola Valenciana i l’Ajuntament de Benlloc– celebrará la 18 edició els pròxims dies 11, 12 i 13 de juliol de 2024 amb un programa que inclou les actuacions de Pep Gimeno ‘Botifarra’, Sandra Monfort i Xavi Sarriá, entre altres, activisme i una xarpellera d’activitats. El projecte que acull la població de Benlloc, a la Plana Alta, celebra així la majoria d’edat reivindicant el talent creatiu en la llengua pròpia davant “l’hostilitat política que minva propostes i suports institucionals per a la cultura en valencià”, assenyala l’organització en un comunicat.

Xavi Sarrià, Sandra Monfort, Buhos, Julieta, Figa Flawas, Pep de la Tona, Colomet, Pep Gimeno ‘Botifarra’ i Palmer representen algunes de les 23 propostes musicals que acollirà l’escenari Ovidi, al poliesportiu de Benlloc. Com és de costum, l’oferta barreja projectes consolidats i formacions emergents amb 14 artistes i grups que mai abans han actuat al festival, per exemple Sa pena, Vaire, La Fulla, Ones, Lespurna i DJ Xibeka. També hi inclou propostes de Catalunya, Illes Balears i Euskadi, com el cas de Fades i En Tol Sarmiento. A més, com es reflexa al manifest del festival, les dones tornen a tindre una gran presència, i és que el cartell d’enguany compta amb una presència femenina destacada, pràcticament el 50% de la programació, amb Maio i DJ Trapella, entre d’altres, a més de les sessions d’experimentació musical en viu de DJ Xúquer, Karlos-K DJ, PD Comboi i DJ Xibeca.

Del Feslloc 2024 destaca, igualment, el programa cultural i esportiu, amb activitats que reivindiquen els referents culturals propis, per exemple el poeta Vicent Andrés Estellés, la mestra Marifé Arroyo o la pilota valenciana, així com altres apegades a l’actualitat, com xarrades sobre les noves lleis d’educació i de memòria històrica. En esta 18a edició, l’Associació Cultural Feslloc vol reivindicar “el seu treball activista per la música, la llengua i el país des de 2007”. Amb el manifest 18 anys de cançons i lluites, l’entitat reconeix l’acció pròpia envers el posicionament de la música en valencià, la descentralització de la cultura, la cultura sense finalitat lucrativa, la presència de les dones als escenaris, el suport a les noves ruralitats i l’activisme cultural i lingüístic.

Així, “malgrat la falta de suports institucionals i la dificultat per a competir amb altres projectes comercials sense cap compromís amb la cultura i la llengua pròpies”, destaquen la força d’esta edició per a “seguir creant itineraris musicals i lligams entre artistes, públic, llengua i territori”. “Som un festival resilient, acostumat a superar obstacles de tota classe. Ara que, novament el context social i polític és tan hostil davant el fet de viure, estimar i cantar en valencià, tampoc ens plegarem de braços. Som el fruit d’un treball ininterromput, altruista i tenaç per a fer costat la gent que crea música en la nostra llengua i nos ens faran callar,” ha manifestat Voro Golfe, de la comissió organitzadora.

Les entrades del festival estan disponibles al web feslloc.com. Com en edicions anteriors, hi haurà Punt Violeta, per tal de previndre la violència masclista i LTBIfòbica, així com un espai reservat a ONG i associacions culturals que vullguen participar en esta festa per la llengua i la cultura. L’acampada està inclosa amb l’entrada.

Et pot interessar