S’acaben de complir setanta anys de l’últim partit oficial del Vila-real CF amb la denominació de Club Atlètic Foghetecaz
Va ser el 16 de maig de 1954, en el Madrigal, contra el Manises, en un partit en què els locals no es jugaven res, ja que acabarien segons al marge del resultat. En canvi, els manisers lluitaven per la permanència en Primera Regional. Al final, guanyaren els vila-realencs 4-1. L’autor de l’últim gol oficial del Foghetecaz i número 105 del club en lliga va ser Aliaga, que arribaria a jugar en Primera amb el València. Tot i la victòria, el Borriana, amb 12 punts més, es classificà per a jugar la promoció d’ascens a Tercera.
Des de 1923 el futbol va tindre una gran activitat a Vila-real, en gran manera gràcies al CD Vila-real, que promogué campionats locals. Açò va continuar després de la guerra, quan diferents clubs lluitaren per demostrar que eren els millors del poble. Però faltava el futbol federat. Finalment els membres del Foghetecaz pegaren el pas. El nou club va nàixer en 1942, el mateix any que va desaparéixer el CD Vila-real. El seu curiós nom està format amb l’inici dels cognoms dels fundadors: Font, Gil, Herrero, Teuler, Català i Zaragoza. A més, al final del nom i en l’escut s’afegien dos punts que representaven la resta de pioners: Foghetecaz:. La nova entitat esportiva anava més enllà del futbol i va arribar a competir en campionats de natació.
A criteri de la Federació Valenciana, el Madrigal no estava en condicions per a disputar futbol federat, de manera que Vila-real estava abocat a tindre només futbol local si no es corregia la situació. Calien diners. Els membres del Foghetecaz n’aconseguiren organitzant balls o combats de boxa i, finalment, l’equip va començar a competir en Segona regional en la temporada 1947-48. Faltava una conquesta interna molt important dins del poble: els equips rivals no veien el Foghetecaz com el representant del poble. Això canvià ràpidament en la temporada 1950-51, quan l’equip fou campió regional aficionat i va arribar a les semifinals del campionat d’Espanya, eliminant el Barcelona o l’Iruña. Cal destacar que la crònica del Diario de Navarra sobre este últim partit es referia a l’equip com el Vila-real i no com el Foghetecaz.
El canvi de nom fou una evolució lògica, perquè el Foghetecaz havia passat de ser un equip que jugava contra altres conjunts locals a representar a tota la població. De fet, ja feia temps que la premsa utilitzava Vila-real per referir-se al CAF. El 6 de juliol de 1954 Carlos Vilar indicava en Mediterráneo que, encara que la nova denominació del club havia passat a ser la de Vila-real CF, açò no havia de llevar cap mèrit als autèntics autors de la renaixença del futbol vila-realenc.
Foto portada: Club Altètic Foghetecaz en el Camp de les Corts, en la temporada 1953-54 © Arxiu Històric del Vila-real CF | Carnet del Club Atlètic Foghetecaz de la temporada 1947-48 @ Arxiu de Josep Cabrera.