Ja s’acosta la Quarantamaula

by | 09/01/2025

Alfons Pérez Daràs, Malparlat, ho ha tornat a fer: un llibre ple de màgia i aventures
Temps de lectura: 4 minuts

Alfons Pérez Daràs (Nules, 1991) ho ha tornat a fer. Qui va ser Premi Diafebus i de la Crítica dels Escriptors Valencians l’any 2023, ens delecta altra vegada amb les aventures d’un personatge que ja és una part innegable de la literatura valenciana. Aitana Torrent sempre va acompanyada de la seua gambosina Clea i el seu cavall Carraixet. I Alfons, més conegut com a Malparlat, en la seua vesant literària és acompanyat per Alba López Soler i per Natxo Sarvatxo. Alba es fa càrrec d’unes meravelloses il·lustracions que, tot i que en esta ocasió han minvat en quantitat, no ho han fet evidentment en la seua qualitat. De fet, és marca una portada que complix la seua funció de captar l’atenció dels possibles lectors i lectores. I què dir de Sarvatxo, Natxo tanca el llibre ampliant un Bestiari d’espantacriatures que va començar en Aitana Torrent, caçadora d’espantacriatures i que amb esta nova part bé mereix tindre un volum propi com a complement perfecte a la nostra lectura.

Si parlem de complements no podem oblidar que totes i tots els valents que vam fer la precompra hem rebut un disc, que és un afegit perfecte en diferents moments del llibre. Les dolces veus i les misterioses melodies són la primera sorpresa que va seguida de tres il·lustracions originals i amb formats curiosos, com la targeta que ens recorda a les cartes de ‘Pokemon’ o ‘Magic’. Aina Gilabert, Marc Bou, Laia Baldevey i Saida Granero ens regalen dissenys i il·lustracions que són autèntiques joies per als fanàtics dels marxandatge o de tot el que envolta a la millor caçadora d’espantacriatures entre els rius Sénia i Segura.

És entre el Sénia i el Segura on transcorre la nova aventura de la nostra benvolguda Aitana Torrent. Separada temporalment dels seus companys i amics Gil i Lluna, esta vegada haurà de lluitar contra la temible Cort de la Quarantamaula, una societat secreta que pareix treta d’un malson i que promet donar-nos més esglais i patiments dels que ja estem acostumats en esta fantasia literària. No obstant, no trobarem molt a faltar els habituals amics d’Aitana, ja que a Aitana, Clea i Carraixet prompte se li afegiran nous personatges humans com un trampós Xitxo del Cabanyal o no-humans, com Punxa, del qual no direm res per a evitar espòilers. Les retrobades més emotives vindran per part de Gil i Lluna, que acompanyaran a Aitana Torrent en un nou combat contra les forces del mal en la qual res és el que pareix i ningú està fora de perill.

La Cort de la Quarantamaula és una més que digna successora de la primera aventura d’Aitana Torrent, caçadora d’espantacriatures. Es nota la maduresa literària que ha anat guanyant Alfons Pérez i açò, en més d’una part del llibre, es fa evident. Alguns lectors estàvem desitjosos de vore la protagonista en les comarques del sud i esta vegada Alfons ha complit. El recorregut geogràfic que fa la nostra aventurera és més extens i acurat. A més, va acompanyat de moltes més criatures fantàstiques que faran les delícies dels fanàtics de sagues com The Witcher, Sandman o Harry Potter. Són moltes les referències a coneguts universos de fantasia en el qual, el creador de pòdcasts com Sentit Aràcnid, ens demostra el seu coneixement enciclopèdic. No podia ser menys. Els xicotets Easter eggs als quals ja estem acostumats els seguidors de Malparlat estan presents al llarg de tota la història.

En esta circumstància, les millors referències que ens trobem a l’aventura són de caràcter històric. Alfons aconseguix fondre realitat amb fantasia de forma orgànica incorporant personatges històrics com el bisbe Alfons de Borja en un context que pot ser completament versemblant. Un altre dels referents que compartix esta continuació amb la primera obra és la mitologia ibera que ja vam vore en elements com el Grimori Edetà. En esta ocasió investiguem al voltant d’uns misteriosos orbes o inclús l’inframon. Es nota l’àrdua tasca de documentació de l’autor en la nomenclatura de topònims originals de localitats prou conegudes, els nostres rius o l’aparició de personatges de l’època de Xarq al-Andalus. Estos darrers relacionats amb el llinatge d’un dels personatges més estimats pels lectors i les lectores. I la realitat és que de llinatges va l’assumpte. Les arrels d’Aitana Torrent i del mateix regne són despullades del seu misteri gràcies a una macabra cançó de bressol medieval que és capaç de fer trontollar el nostre territori i la nostra cultura.

Com és habitual en Malparlat, la música i la poesia també estan molt presents en llibre, i en més d’una forma. Per a qui no les sàpia localitzar, convidem a llegir el llistat de cançons que aporta Gil al final i localitzar-les en text com si d’una mena d’ escape room o endevinalles es tractara. A banda de la música escrita, també en tenim de cantada. Com hem dit abans, el llibre ve acompanyat d’un disc musical: tres cançons amb lletra i tres en forma instrumental marquen la banda sonora d’un llibre on la música és una protagonista més. Si “La Cort de la Quarantamaula” ens posa els pèls de punta, i “Nit de Bruixes” ens rememora eixos cors que podrien sonar a Hogwarts, el verdader single del disc es podria considerar el tema “Cançó de la caçadora”. Amb Alfons Pérez Daràs sabem que no només ens trobem amb una història, sinó que els seus llibres poden arribar a ser més màgics del que poden paréixer.

Santiago López Garcia (Ayna, 1995) és professor de valencià i escriptor. Creador del canal de YouTube 'Les píndoles del profe', ha publicat els llibres 'Com xiquets xicotets' i 'Oxitocina per poetes enamorats'.

Et pot interessar

Ombres en la mirada

Ombres en la mirada

Del far de Santa Pola estant, ‘Nosaltres els ofegats’ no és només una novel·la marítima