Fins a 1989 va estar vigent a Espanya la Llei de Perillositat Social, que perseguia, entre altres, la pràctica de l’homosexualitat. No debades, la repressió cap als homosexuals enfonsava les seues arrels en centúries de persecució pública, jurídica i moral. Però va ser sempre així? Des de quan les pràctiques i comportaments fora de l’heterosexualitat van ser condemnades? Quina era la raó última per a tal condemna? L’historiador Germán Navarro Espinach explicarà els orígens d’esta persecució el pròxim dissabte 25 de maig a les 19:00 hores en la conferència que impartirà al Monestir de Santa Maria de Valldigna, titulada “Sodomia. La diversitat afectiva, sexual i de gènere a l’edat mitjana”, dins del cicle de divulgació històrica de la Corona d’Aragó organitzat pel Grup Harca i la Mancomunitat de la Valldigna.
En concret, a partir del segle XIII, fa uns set-cents anys, es va produir un creixement del discurs homofòbic a l’Europa medieval, impulsat per l’Església catòlica i les monarquies feudals, de manera que van començar a posar-se en marxa tota una sèrie de mecanismes oficials per a perseguir la diversitat afectiva, sexual i de gènere, que havia estat present en la societat amb anterioritat sense patir tant d’odi. La paraula utilitzada per les institucions polítiques i eclesiàstiques de l’època per tal de dur avant la repressió contra les persones diverses fou la de “sodomia”. L’acusació de sodomia, de fet, era la més greu que es podia imaginar, com es mostrarà en la conferència, que se centrarà en casos documentats a la Corona d’Aragó entre els segles XIII i XVI, comparant-los amb els de la resta de territoris de la península Ibèrica i Europa en conjunt.
El valencià Germán Navarro és catedràtic d’Història Medieval a la Universitat de Saragossa, havent dedicat tres dècades de recerca a diverses qüestions, com l’artesania i els oficis medievals, la indústria de la seda al Regne de València, les institucions polítiques baixmedievals o, més recentment, el tema que exposarà el dissabte al monestir de Simat de Valldigna. L’entrada a la conferència és lliure fins a completar l’aforament.