El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) presenta una exposició col·lectiva sobre paisatgisme en el Centre del Carme de Cultura Contemporània (CCCC) de València fins al 30 de març de 2025, en la sala 1 i 2, amb el títol Si poguera triar el meu paisatge, una exhibició que explora les múltiples dimensions del paisatge a través d’una trentena d’obres contemporànies.
En la mostra, comissariada per la gestora cultural i docent investigadora en Belles Arts de la Universitat Miguel Hernández, María Tinoco, i la coordinadora d’Art Contemporani del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, Isabel Pérez, participen 26 artistes visuals, d’entre els quals quasi la mitat són creadors valencians. En paraules de Tinoco, “esta exposició ens convida a reflexionar i a reconsiderar la nostra relació amb l’entorn que habitem. Cada peça és un testimoni únic de com els artistes perceben i transformen els espais a través de les seues perspectives individuals”.
L’exposició aborda el concepte del paisatge a partir de la proposta de l’autor Alain Roger, que sosté que el paisatge no es troba en la naturalesa en brut, sinó en la forma en què l’artista el percep, i l’enquadra seleccionant què incloure i què excloure, què destacar i què silenciar per a representar-lo. El paisatge no existix de manera independent, cobra vida a través de la mirada de l’espectador, de manera que el convertix en un mitjà particularment poderós per a explorar qüestions d’identitat i pertinença. En triar el seu paisatge, l’espectador no només revela les seues preferències estètiques, sinó també la seua visió del món i la seua relació amb este.
Si poguera triar el meu paisatge presenta una gran varietat de propostes d’artistes nacionals i internacionals, amb una destacada participació de creadors valencians, entre els quals es troba Joaquín Michavila, únic artista pòstum de l’exposició, nascut a l’Alcora. També són valencians: Adrián Jorques, de Vallada; Lara Ordóñez, de Castelló de la Plana; Soledad Sevilla, Eduardo Peris i Nelo Vinuesa, de València; José Luis Cremades i Javi Moreno, els dos d’Alacant; Guillermo Ros, de Vinalesa, i Daniel Tejero, granadí i valencià d’adopció. Els altres noms propis que firmen les obres de l’exposició són: Ángel Marcos, Babak Golkar, James Casebere, Jane & Louise Wilson, Janek Zamoyski, Javi Cruz, Jorge Fuembuena, Yeregui, Leyla Cárdenas, Manolo Paz, Mar Guerrero, Mónica Miranda, Santiago Ydáñez, Thing-TingCheng, Timo Nasseri i Victoria Iranzo.
L’exhibició destaca el treball col·laboratiu, amb una selecció diversa d’obres en pintura, escultura, fotografia, vídeo i instal·lacions, totes unides per una mateixa proposta: el paisatge. Cada un dels autors aporta la seua perspectiva única, utilitzant els seus propis enfocaments i tècniques per a enriquir la visió col·lectiva. En esta mostra participen la Fundació Bancaixa, la Fundació Juan José Castellano Comenges, la Fundació DKV, la Universitat Miguel Hernández (Elx), Galeria Luis Adelantado, Galeria Jorge López, Galeria Vangar, Set Espai d’Art, Galeria Max Estrella, Galeria Helga de Alvear i Galeria Sabrina Amrani.