La Filmoteca i VLC Negra projecten un cicle sobre ‘femmes fatales’

by | 14/05/2024

Entre l'11 de maig i el 7 de juny
Temps de lectura: 3 minuts

L’Institut Valencià de Cultura (IVC) i el festival València Negra han presentat  un cicle de quatre pel·lícules sobre femmes fatales, que es podrà vore de l’11 de maig al 7 de juny en la Filmoteca Valenciana. El programa de la dotzena edició del festival està conformat per dos clàssics dels anys 40 i dos produccions dels 90. Totes les pel·lícules del cicle comptaran, en la seua primera projecció, amb la presentació del crític cinematogràfic Daniel Gascó, comissari del cicle.

Sobre el paper de les dones fatals en el cine policíac, Gascó assenyala: “ens preguntem sobre l’essència del cine negre: eixe ambient poc saludable, contaminat de fum i ambició, que, com veurem en este quartet de pel·lícules, podria paréixer totalment corromput si no fora per les dones fatals. Elegants i sofisticades, seria injust reduir les femmes fatales a la seua bellesa quan en realitat són el motor principal de múltiples històries criminals”.

El cicle es va iniciar el passat dissabte 11 de maig amb la projecció de Que el cielo la juzgue (1946) dirigida per John M. Stahl i protagonitzada per Gene Tierney i Cornel Wilde. La pel·lícula es podrà tornar a vore el dimecres 5 de juny, a les 18:00 hores. El film és una magistral i atípica combinació de gèneres. S’inicia com un plàcid i idíl·lic melodrama romàntic i deriva progressivament cap a una sinistra tragèdia de cine negre amb un final frenètic. Considerada per Martin Scorsese com una de les seues pel·lícules favorites de tots els temps, Qué cielo la juzgue destaca pel seu excepcional ús del Technicolor. La pel·lícula també és recordada per l’actuació de Gene Tierney en un dels seus escassos papers de malvada. Tierney va ser nominada per al premi a la millor actriu de l’Acadèmia per la seua interpretació d’Ellen Berent, un personatge tan magnètic i enigmàtic com transgressor i complex, sobre el qual es construïx una de les més despietades històries de violència i desig del cine negre.

D’altra banda, el diumenge 12 de maig i el divendres 7 de juny, a les 20.00 hores, la Filmoteca Valenciana projecta La última seducción (1994), dirigida per John Dahl i protagonitzada Linda Fiorentino, Bill Pullman i Peter Berg. Considerada per la crítica com una de les grans pel·lícules de cine negre dels anys 90, La última seducción no solament va revitalitzar el gènere policíac sinó que també va actualitzar el personatge de la dona fatal, gràcies a la volcànica presència de Linda Fiorentino però també al seu intens ritme narratiu i al seu intel·ligent guió.

Així mateix, el divendres 17 de maig, a les 18:00 hores; i el dimecres 29 de maig, a les 20:00 hores, la Filmoteca Valenciana projecta El cartero siempre llama dos veces, dirigida per Tay Garnett i protagonitzada per Lana Turner i John Garfield. Es tracta de la tercera adaptació al cine de la cèlebre novel·la homònima de James M. Cain, en la qual es conta una història d’assassinats premeditats, traïcions i infidelitats que va tindre molts problemes amb la censura nord-americana de l’època i que va servir per a exalçar Lana Turner com un dels grans mites eròtics de la dècada dels 40.

Finalment, el diumenge 19 de maig, a les 20:00 hores, i el dijous 30 de maig, a les 18:00 hores, la Filmoteca Valenciana projecta Labios ardientes (1990), dirigida per Dennis Hopper i protagonitzada per Don Johnson, Virginia Madsen i Jennifer Connelly. Basada en una novel·la de Charles Williams, Labios ardientes és un intens thriller eròtic sobre un atracament i un triangle amorós, amb Don Johnson en el moment més alt de la seua popularitat, gràcies a la seua participació en la sèrie televisiva Miami Vice.

Et pot interessar