La família Mira dona la ‘Història d’Ontinyent’ inèdita i completa del pare Fullana

by | 14/04/2024

Es va publicar de manera pòstuma en 1997, mancant alguns capítols
Temps de lectura: 2 minuts

José Manuel Mira, un dels fills i hereus de Víctor Mira Tejero, ha iniciat el procés de donació, de manera altruista, de diversos documents i materials que el pare Lluís Fullana (Benimarfull, 1871 – Madrid, 1948) va aplegar per a elaborar la seua obra Historia de la ciudad d’Ontinyent. La regidora d’Arxius Àngels Moreno ha agraït a la família Mira la seua donació i ha promés que “prompte estaran a disposició de la ciutadania d’Ontinyent i del món investigador”. Moreno ha apuntat que “el Pare Fullana és una figura reconeguda d’Ontinyent. Va ser professor, catedràtic, acadèmic i estudiós de la llengua. A més, entre la seua nombrosa obra, va elaborar este monogràfic sobre la nostra ciutat”.

D’esta forma, es constituirà el fons Víctor Mira Tejero, en reconeixement a qui va recuperar el manuscrit del llibre, va tindre cura deñl material i va fer la transcripció que va permetre editar el llibre en els anys 90, pòstumament a Fullana. El donant del fons documental, José Manuel Mira, ha explicat que: “La documentació aportada inclou un total de 25 carpetes amb documents. Per una banda, està la prova d’impremta dels primers 16 capítols del llibre, i la versió manuscrita feta pel Pare Fullana dels toms 1 i 2, a partir del capítol 17. També s’aporta la transcripció completa del text feta a màquina per Víctor Mira. Així mateix, s’inclouen les cartes remeses i rebudes durant les gestions per a recuperar el manuscrit, i fotografies i altres materials per a completar la història”.

Mira ha explicat que “la tasca de mon pare, Víctor Mira, va consistir a recopilar i classificar el manuscrit del llibre ‘Història d’Ontinyent’ del pare Fullana, que havia quedat extraviat després de la fallida de la impremta que havia d’editar el volum. El text s’havia perdut sense arribar a publicar-se, i després de molta investigació, cartes i peticions, va poder recuperar el manuscrit i la prova d’impremta, agrupant tots els capítols. A partir d’ací, durant vora tres anys, mon pare es va dedicar a transcriure a màquina tota l’obra. Hi ha una versió de l’obra quasi completa, editada per Caixa Ontinyent en 1997, quan es commemorava el 50 aniversari de la mort del Pare Fullana. Però l’edició no recull la totalitat dels capítols, ja que se’n van retirar tres. A més, hi ha un capítol que figura en el manuscrit original, però que no va ser transcrit per Víctor Mira ni incorporat en aquella edició. És un capítol dedicat a la indústria d’Ontinyent, que no està acabat. Com a hereus del material, i dels drets d’autor, que estaven en mans de mon pare, hem volgut que puga estar a disposició de tot Ontinyent l’obra completa i els materials que l’acompanyen. Una obra que per eixes particularitats, és única i inèdita completament”.