València des del Palau de Ripalda cap a 1890, a color

by | 22/03/2024

Una foto de la Library of Congress, colorejada per Xavier Oms
Temps de lectura: 2 minuts

Esta foto estereogràfica conservada en la Library of Congress dels Estats Units d’Amèrica, a Washington DC, va ser publicada per Keystone View Company, datada en l’any 1892 amb el títol Valencia and its cathedral towers, Spain.

Molt possiblement es va prendre des del desaparegut Palau de Ripalda. En primer terme destaquen l’edifici de l’actual seu de la Delegació del Govern, antic Convent de l’Orde de Montesa, successora dels Cavallers de l’Orde del Temple. Un estret solar, ocupat actualment per un edifici, marca l’arrancada del carrer del Governador Vell. Sobreïxen en esta magnífica foto, cúpules i campanars, fàcilment recognoscibles.

A la dreta, apunta el campanar de la parròquia de Sant Esteve, al costat d’ella i davant del cimbori de la Catedral, es deixa vore una de les cúpules de les seues capelles. A continuació del cimbori, la cúpula de l’església de la Companyia de Jesús, que hui no és la mateixa que podem observar en la imatge (els dibuixos romboïdals que s’hi veuen han desaparegut, substituïts per teula blava amb nervadures blanques i el seu volum semiesfèric ha sigut substituït per un altre acampanat).

Més avant, el Micalet apareix amb treballs de reparació i la seua torre de comunicacions -telègraf òptic-, centra la imatge. Com explicava Josep Sanchis Sivera en la seua Descripció i història del Miquelet i les seues campanes, este mitjà de comunicació es va instal·lar l’1 de febrer de 1840 per a anunciar l’eixida o entrada al port de vapors. Tres grosses esferes de badana, pujaven i baixaven per un cable i, segons la seua posició indicaven si entrava o eixia un vapor, si venia per la part de Catalunya o si ho feia des de la de Cadis. El comerç marítim ja era molt intens en esta època i la informació era molt útil als comerciants valencians. També avisava, en temps de confrontació, de si l’embarcació que s’albirava era de guerra i de les seues intencions.

Tanquen eixe segon pla, l’extraordinària cúpula de l’església de l’Escola Pia, des de 1771 la major de València i la quarta més gran d’Europa, amb el seu campanar, una de les torres de la Llonja dels Mercaders i el campanar de la parròquia de Sant Joan del Mercat.

Xavier Oms (València, 1947), qui ha colorejat esta fotografia, és un dels impulsors de l’Associació Cultural Remember València i ha publicat els llibres València des del tramvia no és la mateixa (2016) i València, la memòria acolorida (2023).

Et pot interessar