La Casa del Cable de Xàbia acull una exposició sobre ‘El sagrat i el profà’ i els rituals creatius

by | 10/04/2024

Del grup MATÈRIA, de la Facultat de Belles d'Altea, pertanyent a la UMH

El sagrat i el profà. Rituals creatius de la matèria és el títol de l’exposició del grup d’investigació, creació i experimentació en Art de la Facultat de Belles d’Altea de la Universitat Miguel Hernández MATÈRIA, integrat en el Centre d’Investigacions Artístiques i format pels professors i investigadors de la UMH María José Zanón, Amparo Alepuz, Juan Francisco Martínez, Imma Mengual, Lourdes Santamaría, Elia Torrecilla i Pilar Viviente.

L’exposició està comissariada pel crític d’art Miquel Bardagil i estarà oberta al públic fins al 5 de maig. La mostra va començar la seua itinerància en l’antic espai sacre del Temple Romà de Vic, inspirada en eixe mateix edifici i en els simbolismes que suggerix. Així, l’arquitectura i la mitologia de la cultura romana és el detonant del qual partix el Grup Matèria per a experimentar amb diferents conceptes i materials. Des dels altars romans on es rendia culte a tota una sèrie de déus relacionats amb la guerra i la llar, amb els negocis i els plaers, amb les vestals custòdies dels testaments i secrets de nobles i plebeus, amb els àugurs en connexió amb ocells i fenòmens meteorològics, com els druides cèltics, passant per la revisió del cristianisme dels déus morts i renascuts com Dionisi grec / Bacus romà. La tradició del temple i els seus corresponents altars, de sacrifici o de reverència, han sigut construïts per arquitectes i artistes que han interpretat des de la mitologia fins a la bíblia passant pel folklore popular, aproximant-se de manera ortodoxa o herètica.

En concret, el Grup Matèria proposa una sèrie de set altars individuals, cadascun realitzat per un artista del grup, on es representen rituals sagrats o profans dedicats a diferents cultes i litúrgies, privats o col·lectius, atàvics o contemporanis, relacionats amb el cosmos i el món, l’ànima i el cos, el cel o l’infern, allò sublim i allò mundà. Es tracta de sacralitzar de nou el temple a través de l’art, amb la revisió dels mites i els arquetips de la cultura popular: vida, mort, espiritualitat, regeneració, sacrifici, etc. En este sentit, l’Ajuntament de Xàbia ha editat un catàleg per a l’ocasió en el qual es publica el text de Miquel Bardagil “El sagrat i el profà”, que fa una valoració sobre les obres dels artistes i l’exposició en general per als interessats a conéixer i informar-se’n detalladament.