Es publica una profunda recerca sobre la redempció medieval de captius musulmans i cristians a la Corona d’Aragó

by | 24/07/2024

És el primer llibre de la historiadora mallorquina Victòria Alba Burguera
Temps de lectura: 2 minuts

El primer llibre de la historiadora mallorquina Victòria Alba Burguera, Entre el negoci privat i la caritat popular: la redempció de captius a la Corona d’Aragó baixmedieval (1410-1458), publicat pel CSIC, oferix una doble contribució al coneixement dels sistemes de redempció de captius a la Corona d’Aragó baixmedieval.

En primer lloc, gràcies a l’anàlisi de les taxes que gravaven el moviment de musulmans presents en territori reial, es descriuen els mitjans, el volum i les vies de retorn d’aquells captius de religió islàmica que eren rescatats i embarcats en els principals ports de la Corona –els de Barcelona, València i Mallorca – cap als seus territoris d’origen. En segon lloc, i en sentit contrari, s’estudia el paper, l’àmbit d’acció i la productivitat d’una institució sorgida a inicis del segle XV a l’illa de Mallorca, encapçalada pels jurats de la ciutat i regne i pel capítol catedralici, amb la intenció de recaptar ajudes per als cristians captius a terres islàmiques.

A la vegada, l’estudi d’eixes vies de redempció posa de manifest tota una sèrie de fenòmens transversals al rescat de captius, que també són abordats en el llibre: des de les principals àrees d’intercanvi comercial fins a l’ús d’embarcacions de tipologia diversa, passant pels agents intervinents en l’empresa dels rescats i la combinació de negocis en uns mateixos viatges.

Victòria A. Burguera i Puigserver (Campos, 1990) és doctora en Cultures Medievals per la Universitat de Barcelona (2020) amb la tesi Els perills de la mar. Pirateria, captiveri i gestió del conflicte marítim a la Corona d’Aragó (1410-1458). Actualment és investigadora postdoctoral a la Universität Heidelberg i investigadora col·laboradora de la Universitat de les Illes Balears. Es formà com a becària d’investigació a la Universitat de les Illes Balears i a la Institució Milà i Fontanals de Recerca en Humanitats del CSIC de Barcelona. Les seues principals línies de recerca són l’estudi de la pirateria i la conflictivitat marítima, el captiveri i la defensa costanera a la Corona d’Aragó baixmedieval. Els seus estudis actuals s’emmarquen en el projecte Seeraub im Mittelalter. Eine datenbankgestützte Analyse mediterraner Gewalt, finançat per la DFG del govern alemany i dirigit per l’historiador Nikolas Jaspert, i en els grups de recerca CAIMMed (La Corona d’Aragó, l’islam i el món mediterrani, IMF, CSIC) i GRESMED (Grup d’Estudis Medievals, UIB).

Ací l’índex de la publicació: