Per què ‘F.C.’?

by | 04/04/2024

Naix una nova capçalera esportiva valenciana dins de 'lletraferit.com' que focalitzarà els nostres equips
Temps de lectura: 2 minuts

El moment de triar un nom per a una nova publicació és especialment important. Cal que siga original, fàcil de recordar i que permeta identificar-lo amb la seua temàtica. Per a la nostra humil capçalera, que ix davall del paraigua digital de lletraferit.com, ens vam plantejar uns quants noms, però de seguida vam optar per un que reunia tots els requisits anteriors i que a més ja havia sigut utilitzat per una capçalera esportiva valenciana en l’any 1930: Foot-ball Club.

F.C. Semanario deportivo va nàixer a València el 13 de gener de 1930. Propietat d’Antonio Estevan, estava dirigida per Fernando Gascón Sirera. S’imprimia en La Semana Gráfica i l’administració estava en el carrer d’En Sendra, 15. Malauradament, només se’n van publicar 10 números, l’últim el 17 de març. La revista no a soles estava dedicada al futbol, sinó que també tractava altres esports “de forma amena y pintoresca”. L’interior estava il·lustrat amb nombroses fotografies i també incloïa dibuixos de Federico Tormo.

Fernando Gascón era artista gràfic, ceramista i periodista. Va ser redactor i dibuixant en Las Provincias, on igual que en F.C. firmava com a Nanus. En 1929 va fundar a València un espai expositiu, la Sala Blava, on estaven presents molts dels artistes, escriptors i erudits valencians del moment. Pocs anys després, a causa de dificultats econòmiques, va traspassar el local a l’associació Acció d’Art.

La idea de la nova F.C. va sorgir en l’any 2021, quan Felip Bens i jo mateix vam pensar que seria molt interessant poder comptar amb una publicació periòdica que donara cabuda i difusió als treballs sobre història del nostre futbol, que abans es publicaven en mitjans generalistes o quedaven inèdits per la falta d’un espai propi. De seguida vam incorporar al projecte a José Ricardo March, un altre apassionat del futbol antic valencià.

Foot-ball Club omplirà eixe buit, amb una il·lustre nòmina de col·laboradors, i combinarà la història amb algunes columnes d’actualitat futbolística en valencià. Estarà centrada en l’àmbit valencià, amb protagonisme per als nostres equips principals, del Sénia al Segura, i sense tancar la porta a cap història o personatge interessant, encara que forme part de l’imaginari de clubs més humils. També comptarà amb col·laboracions d’altres llocs i amb històries de futbol (i esport) universals. Serà principalment una capçalera en línia, però també està prevista l’edició en paper, de forma periòdica, amb articles d’història de major extensió i il·lustrats amb més imatges.

I ara, a fruir de la lectura dels primers articles de F.C.!

Josep Miquel Garcia Martín (Santander, 1970) és doctor en Història i investiga sobre els orígens del futbol valencià en general i l’alacantí en particular. És un dels autors del llibre Azul Blanco Negro. Un homenaje a los pioneros en el centenario del Hércules (2021) i acaba de publicar, amb Luis J. Hernández, El Hércules FC en la Guerra Civil (2024). Va ser membre de la Comissió del Centenari de l’Hèrcules CF.

Et pot interessar

Els cromos de la guerra de l’Hèrcules FC

Els cromos de la guerra de l’Hèrcules FC

José Ricardo March ens ha detallat els cromos pertanyents a les plantilles del València FC, Llevant FC i Gimnàstic FC, però trobem un últim equip valencià, l’Hèrcules FC.

Un catxirulo indecent

Un catxirulo indecent

El Llevant UD tria per a la temporada del 115 aniversari l’equipació de la fusió forçada pel règim franquiste en el 39 i ni tan sols encerta els colors originals