Encara hui en dia a les Comarques Centrals Valencianes hi ha una extraordinària devoció cristiana per la Beata Inés de Benigànim, una figura que ha traspassat segles a causa de la seua fama de santedat i la capacitat per a fer miracles. Però qui era realment esta dona i per què va assolir tal veneració? Ho explicarà la doctora en Història Moderna i investigadora de la Universitat de València Laura Guinot Ferri este dissabte 21 de setembre a les 19:00 hores al Monestir de Santa Maria de Valldigna, a Simat, en les conferències divulgatives organitzades per la Mancomunitat de la Valldigna, la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana i el Grup Harca.
En concret, Josepa Teresa Albinyana Gomar va nàixer a Benigànim el 1625 al si d’una família de llauradors molt humil i als 18 anys va ingressar al Monestir de la Puríssima Concepció de la localitat, on va professar com a monja agustina descalça durant més de mig segle fins a la seua mort, als 71 anys, el 1696. Allà, caracteritzada per la seua innocència i simplicitat, va destacar per una vida de caritat, pregària, penitència i servici a la comunitat constants, resumida en la dita popular Beata Inés, on et criden, ves. Tenia fama, a més, de fer miracles: se n’explicaven guaricions, profecies o salvaments inexplicables que tenien lloc per la seua intercessió, de manera que el poble de Benigànim i de moltes altres localitats de la geografia valenciana la veia com una santa. No debades, el 1729 es va obrir la causa de beatificació, una condició que va ser proclamada el 1886, i en l’actualitat continua el seu procés de canonització.
Així, l’especialista en història de gènere Laura Guinot analitzarà el seu cas en la conferència “Ser santa a la València del segle XVII: devocions i miracles de la Beata Inés de Benigànim”, amb l’objectiu de reflexionar al voltant de com es construïa en època barroca la santedat femenina, i quin era el rol d’estes dones com a intermediàries amb la divinitat per obtindre miracles, especialment de sanació. Mitjançant les relacions que va teixir amb les seues companyes monges, amb els membres de l’Oratori de Sant Felip Neri de València, amb la població de Benigànim i amb figures il·lustres del context valencià del segle XVII, es desteixirà el cabdell que explica com es va gestar una reputació de santedat que ha arribat fins als nostres dies.
L’entrada a la conferència és lliure fins a completar l’aforament.