Este dissabte 14 de setembre a les 11:30 hores del matí l’EcoMuseo de Bicorp acull la presentació del llibre El Vocabulario de Enguera y de la Canal de Navarrés. Els parlars d’Énguera, Anna, Xella, Bolbait, Navarrés, Quesa i Bicorb. L’obra és l’esperada culminació del projecte que, gràcies a l’impuls inicial de Joan Coromines, va iniciar Joseph Gulsoy a començament de la dècada de 1960 per a estudiar i donar a conéixer els parlars valencians d’origen castellano-aragonés. En la presentació intervindran l’alcaldessa de Bicorp Núria Mengual, el diputat de Cultura Paco Teruel, la secretària de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua Imma Cerdà, el professor de la Universitat de Barcelona José Enrique Gargallo, la tècnica d’onomàstica de l’AVL Maite Mollà i el membre de l’Institut d’Estudis Territorials El Caroig Pep Aparicio.
Com va explicar l’exacadèmic Emili Casanova en la primera presentació del llibre, a Énguera, el llibre destaca per la seua l’excel·lència, “una obra de primeríssima categoria, enveja sana de les altres comarques, associada a una de les primeres figures de la nostra llengua, fill adoptiu i ambaixador d’esta terra d’acollida”. En este sentit, Casanova va recordar la seua visita a Joseph Gulsoy al Canadà l’any 2008, quan va vore per primera volta el material que el lingüista ja tenia redactat i que ha publicat l’AVL en la col·lecció Recerca: “Gulsoy em va manifestar la seua voluntat de dedicar-se els darrers anys de la seua vida a acabar-lo com a penyora d’agraïment a la gent de la Canal que tan bé el van atendre i com a aportació de primera categoria a la filologia valenciana“.
Les paraules que integren este repertori lèxic -format per vora 6.700 entrades- són algunes com hardacho, desficio, tarroz, sulsida, bromera, bufa o ligacamas. El llibre il·lustra un fenomen complex −el dels parlars de frontera− que dona testimoni de la interacció entre les llengües veïnes, en este cas l’aragonés i el valencià, que s’interrelacionen, s’influïxen i s’enriquixen mutualment, i que ha generat un llegat cultural que és menester donar a conéixer i preservar. “Cal abandonar els prejuís, deixar de banda les connotacions pejoratives i rebutjar la percepció de ‘no parlar bé’, la realitat lingüística de la Canal de Navarrés ha de ser entesa com a pont i espai de trobada que propicia un enriquiment recíproc”, va subratllar la presidenta de l’Acadèmia, Verònica Cantó, en aquella primera presentació.
Junt amb l’obra magna de Gulsoy, a més, també es presentarà a Bicorp l’Antología de la literatura enguerina. Anexo del Vocabulario de Enguera y de la Canal de Navarrés. Seleccionada pel mateix Gulsoy i pel professor Vicent Garcia Perales, i publicada per l’Ajuntament d’Énguera i l’Institut d’Estudis Territorials El Caroig, es tracta d’una obra única en tota la zona xurra, el motor de la qual ha sigut Jaime Barberán. En paraules de Cantí, “és un fet important, ja que cal remarcar que no totes les parles mixtes tenen la sort de comptar amb un corpus de literatura popular tan extens i ben documentat; un corpus al qual ha recorregut Gulsoy una vegada i una altra en el moment de l’elaboració de les entrades del seu Vocabulario“.