Les excavacions arqueològiques a l’Alcudia d’Elx, que duen a terme investigadors de la Universitat d’Alacant i de la Universitat de Múrcia, han arribat a l’estrat fundacional de la ciutat ibera del jaciment, dins del projecte d’investigació Dames i Herois. Després de la Ilici ibèrica, que tracta de documentar les diferents fases històriques del jaciment on es va assentar l’Elx ibèrica, romana i visigòtica.
El descobriment permetrà contextualitzar la fase més antiga de l’assentament, on van viure les aristocràcies iberes que van encarregar escultures funeràries com la Dama d’Elx, trobada dins del perímetre del mateix jaciment. No debades, este enclavament ibèric que ara s’ha localitzat amb detall és un dels més destacats del sud-est peninsular. “Se sabia per l’entitat d’alguns de les troballes, com la Dama d’Elx, però ens faltava identificar restes arquitectòniques que explicaren la importància dels grups ibèrics ací assentats”, ha explicat el catedràtic de Prehistòria de la Universitat d’Alacant Alberto Lorrio, director del citat projecte d’investigació junt amb el professor d’Història Antiga de la Universitat de Múrcia Héctor Uroz.
Les investigacions dutes a terme des de l’any 2017 ja havien permés descobrir la muralla de l’enclavament fundacional del jaciment iber que es remunta a l’any 500 a. C i algunes de les estances pertanyents a restes d’habitatges del protourbanisme de la ciutat, però ara s’ha arribat a la capa més profunda i antiga, la que permetrà estudiar tota la seqüència completa de la història de l’assentament.