El moment de triar un nom per a una nova publicació és especialment important. Cal que siga original, fàcil de recordar i que permeta identificar-lo amb la seua temàtica. Per a la nostra humil capçalera, que ix davall del paraigua digital de lletraferit.com, ens vam plantejar uns quants noms, però de seguida vam optar per un que reunia tots els requisits anteriors i que a més ja havia sigut utilitzat per una capçalera esportiva valenciana en l’any 1930: Foot-ball Club.
F.C. Semanario deportivo va nàixer a València el 13 de gener de 1930. Propietat d’Antonio Estevan, estava dirigida per Fernando Gascón Sirera. S’imprimia en La Semana Gráfica i l’administració estava en el carrer d’En Sendra, 15. Malauradament, només se’n van publicar 10 números, l’últim el 17 de març. La revista no a soles estava dedicada al futbol, sinó que també tractava altres esports “de forma amena y pintoresca”. L’interior estava il·lustrat amb nombroses fotografies i també incloïa dibuixos de Federico Tormo.
Fernando Gascón era artista gràfic, ceramista i periodista. Va ser redactor i dibuixant en Las Provincias, on igual que en F.C. firmava com a Nanus. En 1929 va fundar a València un espai expositiu, la Sala Blava, on estaven presents molts dels artistes, escriptors i erudits valencians del moment. Pocs anys després, a causa de dificultats econòmiques, va traspassar el local a l’associació Acció d’Art.
La idea de la nova F.C. va sorgir en l’any 2021, quan Felip Bens i jo mateix vam pensar que seria molt interessant poder comptar amb una publicació periòdica que donara cabuda i difusió als treballs sobre història del nostre futbol, que abans es publicaven en mitjans generalistes o quedaven inèdits per la falta d’un espai propi. De seguida vam incorporar al projecte a José Ricardo March, un altre apassionat del futbol antic valencià.
Foot-ball Club omplirà eixe buit, amb una il·lustre nòmina de col·laboradors, i combinarà la història amb algunes columnes d’actualitat futbolística en valencià. Estarà centrada en l’àmbit valencià, amb protagonisme per als nostres equips principals, del Sénia al Segura, i sense tancar la porta a cap història o personatge interessant, encara que forme part de l’imaginari de clubs més humils. També comptarà amb col·laboracions d’altres llocs i amb històries de futbol (i esport) universals. Serà principalment una capçalera en línia, però també està prevista l’edició en paper, de forma periòdica, amb articles d’història de major extensió i il·lustrats amb més imatges.
I ara, a fruir de la lectura dels primers articles de F.C.!