Ara fa 160 anys, el 8 de maig i el 5 de juny de 1864, es va publicar en dos números de la revista El Museo Literario de València la que es considera la primera historieta valenciana, Viaje por el país del amor, de Salustiano Asenjo, que, més enllà de les tradicionals auques -on hi havia vinyetes però no una seqüència narrativa-, sí que mostra una continuïtat temporal entre els diversos dibuixos: el protagonista coneix a la dama, la torna a vore ja enamorat, li escriu, ella li contesta, i finalment, la vorà a sa casa, però les passions cegues de l’amor el duran a la ruïna.
Salustiano Asenjo havia nascut a Pamplona en 1834, però havia arribat a València de molt menut, ja que son pare rebé una plaça com a professor d’institut en la ciutat. Va estudiar Belles Arts en l’Acadèmia de Sant Carles i als 25 anys ja era catedràtic de pintura en ella, on va exercir com a professor tota la vida, ensenyant, entre altres, als germans Benlliure, a Sorolla o a Muñoz Degrain. Com a pintor es va dedicar fonamentalment a l’obra històrica, amb quadros com El lliurament de les claus de València al Rei don Jaume el Conqueridor, La conquista de València, La presa de Tetuan, Don Rodrigo i la Cava, La mort de Sòcrates, etc.
Alhora, va desenvolupar una important faceta com a il·lustrador i caricaturista en les revistes valencianes de l’època, en capçaleres com Papel de Estraza, El Museo Literario, El Juguete, El Saltamartí, etc. En aquella historieta de 1864, Viaje por el país del amor, mostrava el seu particular estil de dibuix, de gran expressió i detall, acompanyant les vinyetes amb versos humorístics de dos estrofes en rima consonant, situats al peu de les imatges, que donaven el tir d’eixida a la llarga i fecunda història de l’historietisme valencià.