Unes jornades sobre la fundació de Gandia i els Furs de València

by | 14/10/2024

Cinc conferències sobre l'herència foral valenciana a propòsit dels 770 anys de creació de la ciutat
Temps de lectura: 2 minuts

Les jornades Gandia 770 anys. De la instauració dels Furs de València en 1254 a l’Estatut de 2006 tindran lloc dimecres 16 i divendres 18 d’octubre en horari de 19:00 a 21:00 hores en el Centre Internacional de Gandia de la Universitat de València, organitzades pel Grup d’investigació en Cultures i Societats de l’edat Mitjans (CiSEM) de la UV, amb el patrocini de la Generalitat Valenciana i coordinades pels professors d’Història Medieval Frederic Aparisi Romero i Sandra Bernabeu Borja.

A través de les distintes sessions que conformen la programació s’explicarà com a través de la carta de franquesa, un document de caràcter públic i privatiu per a la vila, el rei Jaume I va delegar les funcions de govern local als gandiencs, que a partir d’aleshores adquirien l’estructura política i administrativa recollida als Furs de València de 1238. D’esta manera es fundava un municipi que conformaria l’espai viscut i compartit per tot veïnat de Gandia des de el segle XIII fins als nostres dies, de forma ininterrompuda.

Les sessions tractaran temes diversos com la situació de la dona en el dret foral, la pervivència de les mesures forals, la possibilitat de restauració de la nomenclatura de les magistratures pròpies o la necessitat de recuperar el dret civil valencià, entre d’altres qüestions. Donar a conéixer i posar en valor els orígens com a vila reial de Gandia just quan es complixen 770 anys de la creació del municipi, lligant-los amb les dos dècades de la reforma de l’Estatut Valencià el 2006 és la finalitat d’estes jornades, que s’unixen a una sèrie d’accions desenvolupades amb el títol #Gandia770anys.

La primera sessió tindrà lloc dimecres 16 a les 19:00 hores i estarà a càrrec de Sandra Bernabeu qui parlarà sobre el dret foral valencià des de la perspectiva de les dones. A continuació, Vicent Baydal ens aproximarà a la denominació dels càrrecs forals valencians. Les sessions es reprendran el divendres 18 a les 19:00 hores amb la intervenció de Vicent Miñana qui parlarà sobre la urgència de recuperar el dret civil valencià, mentre que Ferran Esquilache tractarà sobre la pervivència de les mesures forals valencianes en el dret actual. Les sessions les tancarà Frederic Aparisi, qui parlarà sobre l’autogovern en una vila nova.

Totes les sessions tindran lloc al Centre Internacional de Gandia de la Universitat de València (carrer Tossal, 8) i seran d’accés lliure i gratuït fins a completar l’aforament.

Et pot interessar