Els més de cinc segles d’història andalusina en les actuals terres valencianes han deixat una marca tangible en la vila del Toro, a la comarca de l’Alt Palància, com mostra la recent troballa d’una antiga necròpoli islàmica que es remunta a l’època medieval. El que inicialment es pensava que eren restes humanes relacionades amb la Guerra Civil espanyola, tretes a la llum del dia per les solsides de terres provocades per la DANA del 29 d’octubre, en darrer terme han resultat ser inhumacions molt més antigues, situades en una posició lateral característica dels enterraments musulmans i possiblement datades entre els segles X i XII.
L’alcalde de la Vila del Toro, José Arenes, ha destacat la importància del descobriment, subratllant el seu caràcter únic a causa de l’excel·lent estat de conservació d’alguns esquelets. Alguns de les restes fins i tot posseïxen totes les peces dentals, cosa que oferix una gran oportunitat per a analitzar amb major precisió l’origen i la història dels antics pobladors de la zona. En concret, la troballa va tindre lloc fa unes poques setmanes, quan es trobaren restes òssies humanes després de les pluges de final d’octubre en una de les cunetes de la carretera CV-240, en el camí de la Partida de l’Olla de Sant Domingo.
L’equip d’arqueòlegs que actualment es trobava fent investigacions al castell de la vila del Toro ha sigut clau per a analitzar i documentar la troballa, utilitzant els recursos tècnics disponibles en el municipi.