L’Ajuntament d’Almassora ha posat en marxa l’Almapèdia, un projecte que pretén recopilar receptes populars en la localitat per tal que quede un registre escrit d’elles. La regidora de Benestar Social, Eugenia Martinavarro, ha presentat esta iniciativa al costat del responsable del projecte, Juan Vicent, i la tècnica encarregada de la proposta que busca ser una espècie de xicoteta enciclopèdia culinària local, Raquel Regal.
“Volem crear un arxiu viu d’històries i receptes per a les futures generacions d’almassorins. Es tracta d’una iniciativa que combina la saviesa i els sabors a la perfecció, amb la qual deixar constància d’estos coneixements populars que es tradueixen en una gastronomia que sentim com a pròpia i que és present en moments importants, en celebracions amb famílies i amics”, ha assenyalat la regidora. “Tots recordem un sabor i una olor, que ens evoquen sentiments que ens agrada preservar en la memòria”, ha indicat Martinavarro.
Pot participar en l’Almapèdia qualsevol veí d’Almassora major de 60 anys. La inscripció ja està oberta en este enllaç de la pàgina web municipal i també es pot participar cridant al telèfon 964 550 090, on serà una tècnica l’encarregada d’emplenar el formulari d’acord amb les indicacions telefòniques de la persona participant. Una vegada s’ha concretat una cita a través del formulari, l’encarregat de confeccionar l’Almapèdia acudirà al domicili corresponent a arreplegar la recepta i fotografiar el plat en qüestió. Les receptes s’aniran publicant en les xarxes socials de l’Ajuntament.
Totes les propostes culinàries, amb les seues corresponents imatges, es podran vore en una exposició que s’inaugurarà el pròxim 2 de maig en la sala d’actes de Caixalmassora, amb motiu de la celebració de la Setmana de la Salut i la Tercera Edat. Este projecte, que s’emmarca dins de Xarxa Salut, de la qual forma part Almassora, seguint el model de la iniciativa europea de biblioteques humanes i confirmant la riquesa que cada persona aporta al seu entorn amb les seues vivències, aprenentatges i capacitats. En concret, l’objectiu és començar un projecte de recollida de vivències i de posada en valor de les persones majors de 60 anys. L’inici serà el de recopilar receptes, però en anys futurs es planteja, per exemple, la recollida de fotografies antigues.