L’AEPV organitzarà este diumenge 22 de setembre,El matí de la literatura valenciana, un magazín de prop de tres hores de duració en el qual les editorials valencianes presentaran les seues novetats en el marc de la Setmana del Llibre de Barcelona. Més d’una vintena d’autors i autores conversaran amb la comunicadora Nerea Sanfe per a donar a conéixer algunes de les últimes publicacions de diferents gèneres literaris i per a diferents públics de deu editorials valencianes. L’encarregat d’amenitzar l’acte amb música en directe serà Pau Alabajos, que interpretarà un repertori musical en homenatge al poeta Vicent Andrés Estellés amb motiu del centenari del seu naixement.
El matí de la literatura valenciana s’estructurarà en sis blocs temàtics. En el primer, Menuts lectors, pujaran a l’escenari Voro Machancoses (D’allà cap ací, al zim-zam del balancí, Edicions 96); Alfons Pérez Daràs (Aitana Torrent, caçadora d’espantacriatures, Llibres de la Drassana), i Paco Cholbi (El monstre petorro, Bromera). Els seguirà Clàudia Serra que presentarà la seua obra de Teatre juvenil, titulada Una carretera sense arbres (Sembra Llibres). A continuació, conversaran sobre el Llibre acadèmic Vicent Tortosa (coordinador de L’aprenentatge-servei com a eix vertebrador en l’aplicació de diferents metodologies actives per a l’alumnat, Publicacions de la Universitat Jaume I); Miquel Àngel Pradilla (Normativitat (re)estandardització i glotopolítica. Noves mirades des de la sociolingüística catalana, Publicacions de la Universitat de València), i Vicent Sanz Rozalén (Llocs de memòria de la batalla de Llevant. Patrimoni arqueològic i itineraris turístics i didàctics, Publicacions de la Universitat Jaume I).
El bloc dedicat a la Narrativa històrica estarà protagonitzat per El foraster de la Valldigna (Lletra Impresa), de Lourdes Boïgues; Exilis. A recer de l’absència (Lletra Impresa), de Nèstor Novell, i L’essència de l’arbre (Balandra Editorial), de Maria Carme Arnau. Posteriorment, els Poemaris arribaran de la mà de Jesús Giron, amb De déus efímers (Onada Edicions). El matí s’acomiadarà En clau literària amb les intervencions de Mireia Ferrando Simón (Joan Fuster. Escrits sobre el ‘Tirant lo Blanch’, Publicacions de la Universitat de València); Toni Sabater (Els dies inquiets. Notes sobre literatura. Llibres de la Drassana); Juli Capilla (La terra i la paraula, Bullent), i Salvador Vendrell (coordinador d’Un ram convuls de síl·labes de vidre. Homenatge a Vicent Andrés Estellés, Perifèric Edicions).
D’altra banda, l’AEPV participarà en la Setmana del Llibre de Barcelona amb una caseta d’expositors col·lectiva (núm. 2), en la qual estaran presents un total de 17 editorials valencianes. En concret, es tracta de Editorial Afers, Institució Alfons el Magnànim, Creaciones Alalimón, Balandra Editorial, Edicions Bromera, Edicions del Bullent, Llibres de la Drassana, Gales Edicions, Lletra Impresa Edicions, Edicions 96, Onada Edicions, Perifèric Edicions, Sembra Llibres, Edicions Tres i Quatre, Publicacions de la Universitat d’Alacant, Publicacions de la Universitat Jaume I i Publicacions de la Universitat de València. La Setmana del Llibre és un esdeveniment cultural que té lloc cada any el mes de setembre a Barcelona, enguany al Passeig Lluís Companys. Celebrada per primera vegada en 1983, després de més de 40 edicions, és un espai en el qual comprar totes les novetats i llibres de fons i gaudir d’una extensa programació d’activitats al voltant de la literatura en la nostra llengua.