En els nostres dies s’ha parlat, sovint amb triomfalisme, de la tolerància hispànica entre les tres grans cultures que coexistien a la península Ibèrica medieval: musulmans, cristians i jueus. Però què hi ha de cert en això? Respectaven els musulmans als cristians en al-Àndalus? Respectaven els cristians als musulmans en els regnes cristians? Eren els jueus un col·lectiu respectat? O no tenien més remei que respectar-se els uns als altres? La professora emèrita del Departament de Filologia Semítica de la Universitat de Barcelona Dolors Bramon contestarà estes preguntes i moltes d’altres este dissabte 19 d’octubre a les 19:00 hores al Monestir de Santa Maria de Valldigna, a Simat, en la seua conferència “La mirada de l’altre: jueus, musulmans i cristians a la Corona d’Aragó”, dins del cicle de divulgació històrica organitzat per la Mancomunitat de la Valldigna, la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana i el Grup Harca.
En concret, Bramon farà un repàs als diversos grups etnoculturals que conformaven la societat medieval als territoris de l’antiga Corona d’Aragó (el Regne d’Aragó, el Regne de València, el Principat de Catalunya i el Regne de Mallorca), distingits per les seues creences, la seua economia, les seues formes de viure i el seu estatus jurídic. Especialment, la conferència tractarà dels jueus, els musulmans i els cristians a partir del segle XIII, el moment en què els darrers van assolir per complet el poder polític i es van vore abocats a conviure amb grups socials i culturals molt diferents. En este sentit, caldrà aclarir si en les seues relacions es pot parlar de “convivència”, “coexistència” o tan sols “conveniència”, ja que cadascun d’eixos grups mirava els altres sobretot en funció del que convenia al seu propi bé en cada moment.
Així, esta especialista en la història de les minories ètniques al nostre territori, i autora de llibres de referència com De quan érem o no musulmans, Contra moros i jueus o Ser dona i musulmana, farà una mirada al passat medieval per a explicar les experiències de vida de les persones pertanyents a aquells grups i el resultat de les seues complexes relacions. L’entrada a la conferència és lliure fins a completar l’aforament.