La història de Sant Miquel dels Reis, en un llibre i una exposició

by | 16/12/2024

La mostra 'Pedres mare i memòries ferides' s'inaugura este dilluns 16 de desembre
Temps de lectura: 2 minuts

La Universitat de València presenta este dilluns 16 de desembre a les 18:30 hores la singular història de l’edifici de Sant Miquel dels Reis en una exposició que estarà oberta en La Nau fins al 6 de gener de 2025. El projecte Pedres mare i memòries ferides en Sant Miquel dels Reis s’ha traduït en la publicació d’un llibre i l’elaboració d’una exposició per part del creador escènic i professor de la Universitat de València Toni Tordera i del fotògraf Rafael Bellver, que descobrixen la història de l’edifici que, abans de ser la immensa Biblioteca Valenciana, va ser alqueria, monestir, presó de dones o col·legi públic.

Toni Tordera explica que durant dos anys ha viatjat juntament amb el fotògraf  a la noble Biblioteca Valenciana i, entre els llibres, quadres i altres objectes íntims, ha anat descobrint els múltiples usos de l’espai, que va ser profundament intervingut a finals del del segle XX. “És com si l’edifici haguera parlat amb les seues pedres mare i memòries ferides, d’ací el títol que hem triat, i intentem que tant el públic lector, com el visitant d’aquesta exposició, puga reconéixer les vides actuals i les menys visibles, que formen una espècie de recepta de moltes capes, cuinada durant segles”.

Esta interessant proposta expositiva i editorial explora la transformació que han marcat un lloc emblemàtic de la ciutat de València a través d’un recorregut visual i documental. Des del seu origen com una alqueria musulmana fins a convertir-se en un monestir, posteriorment en una presó, primer de dones, després per a presos comuns, després per a presos polítics, i finalment en biblioteca. Amb la combinació de fotografia i literatura, els autors aconseguixen capturar l’essència d’este temps i donar veu a les memòries ferides que encara ressonen en l’ambient.

El llibre, editat per Publicacions de la Universitat de València, conté 240 pàgines d’històries relacionades amb el patrimoni artístic i està disponible tant en castellà com en valencià. A més, algunes de les imatges i referències literàries evocades en l’exposició provenen d’autors com Vicent Andrés Estellés, Cervantes, Vladímir Holan i Carmen Amaya, que ajuden a construir una narrativa rica i commovedora sobre aquest lloc tan especial. Per la seua banda, l’exposició convida a reflexionar sobre la resiliència d’un edifici que, tot i les seues múltiples transformacions, continua sent un símbol d’història, cultura i memòria. La mostra té un caràcter itinerant i ara pot visitar-se a La Nau fins al 6 de gener, traslladant-se posteriorment a diversos campus universitaris.

L’acte d’este dilluns 16 de desembre comença a les 18:30 hores amb la inauguració de l’exposició en el primer pis del claustre de La Nau i, a continuació, a les 19:00 hores es presenta el volum a la Sala Matilde Salvador, en un acte que comptarà amb les intervencions de la vicerectora de Cultura i Societat, Ester Alba; la directora de Publicacions de la UV, Teresa Ferrer, i els autors. L’acte s’amenitzarà amb una lectura dramatitzada a càrrec d’Amparo Ferrer Báguena, Pilar Martínez, Daniel Tormo i Josep V. Valero. L’entrada és lliure fins a esgotar la capacitat del recinte

Et pot interessar