El monument a Sorolla tornarà a la platja del Cabanyal

by | 16/07/2024

Va quedar destruït per la riuada de 1957, però s'han recuperat el 60% de les peces
Temps de lectura: 3 minuts

El regidor d’Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals de l’Ajuntament de València, José Luis Moreno, ha presentat els resultats dels estudis previs per a la reconstrucció de l’antic Monument a Sorolla en l’emplaçament original de la platja del Cabanyal. Tal com ha explicat Moreno, “es tracta d’una de les iniciatives més destacades en les quals estem treballant i amb la qual volem complir la voluntat de Sorolla, així com rescabalar un deute històric d’esta ciutat amb un dels seus fills més il·lustres, i que suposarà retornar el conjunt monumental al lloc que va inspirar i va servir de teló de fons de les seues esplèndides escenes de platja”.

A finals de l’any passat, la Delegació d’Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals va encarregar al Servici d’Investigació Arqueològica Municipal (SIAM) l’elaboració dels estudis previs sobre el monument que s’alçava en record de Sorolla al Cabanyal, sobre una tribuna elevada amb vistes a la mar. El monument havia sigut inaugurat l’any 1933, i va romandre en eixe emplaçament fins que va quedar destruït a conseqüència de la riuada de 1957. L’encàrrec va incloure la realització de l’inventari i la catalogació de les peces que integraven el conjunt monumental, per al qual es va emprar gran part dels materials de l’antiga façana de la Real Fábrica y Escuela de Platería Martínez de Madrid, erigida l’any 1792 i adquirida, per mediació de Sorolla, entre 1917 i 1919 per a un frustrat Palau de Belles Arts a València.

Tal com ha explicat el tècnic del SIAM i director del Centre Arqueològic de L’Almoina, Vicent Escrivà, “després dels estudis realitzats pel laboratori del doctor Davide Melica, Diagnostica per il Restaure e la Conservazione, i després de les corresponents anàlisis petrogràfiques mitjançant microscòpia òptica amb llum transmesa polaritzada en làmina prima de deu mostres de pedra de diversos elements arquitectònics utilitzats en el monument, s’ha pogut acreditar tant la procedència dels materials com l’autenticitat de les peces”. L’extracció de mostres va tindre lloc entre els dies 17 i 19 d’abril en els llocs  on s’havien traslladat restes del monument destruït en 1957: el tram VII del Jardí Túria, l’antic escorxador municipal de Borbotó, el solar de Ferrocarrils de la Generalitat de Sant Isidre, i el cementeri vell de Paiporta. L’anàlisi va permetre constatar que els materials analitzats procedixen en la seua immensa majoria de Madrid (pedra calcària blanca de Colmenar i granit d’Alpedrete), i que la resta de peces calcàries són de procedència local, cosa que coincidix amb l’informe fet per la Comissió de Monuments de l’Ajuntament de València el 12 desembre de 1933, que es conserva en l’Arxiu Històric Municipal.

El SIAM havia identificat el passat mes d’abril en el depòsit de FGV a Sant Isidre una gran quantitat de restes fins ara no identificades, totes elles de granit i relacionats amb l’antic Monument a Sorolla, que es van sumar a les descobertes en 2021 pel Cercle per la Defensa del Patrimoni, la Fundació Goerlich i per un col·laborador d’esta última entitat, Tono Giménez. En conjunt, les troballes eleven ja a un 60% el percentatge de peces originals existents del primitiu monument, cosa que, segons ha explicat el regidor José Luis Moreno, fa perfectament viable la recuperació patrimonial del monument per anastilosi (és a dir, la reconstrucció d’un monument antic per mitjà de la reunió de les seues parts o fragments dispersos).

La cap de Servici de Patrimoni Històric de l’Ajuntament, Marta García Pastor, ha explicat que “a la vista de tots estos avanços, hem iniciat ja una fase de consultes amb la resta de les administracions públiques amb competències en matèria de planejament, costes, medi ambient o de paisatge, per a poder determinar la ubicació exacta en la qual dur a terme la reconstrucció de l’antic Monument a Sorolla, entre les diferents possibles localitzacions que es remenen a la platja del Cabanyal, totes elles pròximes a l’espai que ocupava el conjunt abans de la demolició, així com d’obtindre la corresponent concessió administrativa”. Tan prompte com concloguen estes consultes, es contractarà la redacció del projecte de reconstrucció.

Et pot interessar