L’Institut Valencià de Cultura i el departament d’Història Medieval de la Universitat de València presenten l’octava edició del cicle L’Edat Mitjana al cinema, que es podrà vore a la Filmoteca Valenciana del 9 al 18 d’abril. El cicle també ha comptat amb projeccions a la sala Joan Fuster de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València durant els mesos de febrer i març.
El cicle a la Filmoteca de València comença este dimarts 9 d’abril, a les 18 hores, amb la projecció de El sèptim segell (1956) d’Ingmar Bergman. La sessió comptarà amb presentació i posterior col·loqui a càrrec de Juan Vicente García Marsilla, professor d’Història Medieval de la Universitat de València, i José Antonio Hurtado, cap de Programació de la Filmoteca Valenciana. El clàssic de Bergman es podrà tornar a vore el divendres 12 d’abril, a les 20.30 hores. Ambientada a l’Europa medieval durant la pesta negra, relata el viatge d’un cavaller que torna amb el seu escuder al seu poble natal, a Suècia, després de deu anys d’absència lluitant a les Croades. En la seua travessia es troba amb la figura de la Mort que ha aparegut per reclamar la seva vida. El cavaller decidix desafiar la Mort a una partida d’escacs, per tal de guanyar temps per a buscar alguna cosa que li done sentit a la seua vida abans de morir. Sobre la pel·lícula, Bergman va assenyalar que “el cor de la pel·lícula és una por patològica a la mort. Em seguia a tot arreu. Era un patiment atroç. Tenia una por terrible a la mort. Tot el que tinguera a vore amb la mort… era un horror. I va ser d’eixe horror d’on va sorgir aquella història sobre la pesta i la gent que torna. I després, naturalment, hi havia tota la problemàtica religiosa: la de hi ha o no hi ha un Déu? ‘El sèptim segell’ no respon la pregunta.”
El dimarts 16 d’abril, a les 18 hores, la Filmoteca Valenciana projecta Irati (2022), escrita i dirigida per Paul Urkijo Alijo. La sessió comptarà amb presentació i posterior col·loqui a càrrec de José María Cruselles, professor d’Història Medieval de la Universitat de València, i Áurea Ortiz, tècnica de Programació de la Filmoteca Valenciana. Esta producció històrica basca es podrà tornar a vore el dijous 18 d’abril, a les 20.15 hores.
Inspirada en la novel·la gràfica El ciclo de Irati de J. Muñoz Otaegui i Juan Luis Landa, la pel·lícula està protagonitzada per Eneko Sagardoy, Edurne Azkarate, Itziar Ituño, Iñigo Aranbarri, Elena Uriz, Kepa Errasti i Ramón Agirre. Es va estrenar al Festival de Sitges, on va obtindre el Premi del Públic. En el segle VIII, el cristianisme s’estén per Europa mentres les creences paganes desapareixen. Davant l’atac de l’exèrcit de Carlemany travessant els Pirineus, el líder de la vall demana ajuda a una deessa ancestral. Mitjançant un pacte de sang, derrota l’enemic donant la seua vida a canvi, però abans fa prometre el seu fill Eneko que protegirà i liderarà el seu poble a la nova era. Anys més tard, Eneko afronta la promesa amb una missió: recuperar el cos de son pare enterrat de manera pagana amb el tresor de Carlemany. Tot i la fe cristiana, necessitarà l’ajuda d’Irati, una enigmàtica pagana de la zona.
Les projeccions del cicle en la sala Joan Fuster de la Facultat de Geografia i Història es van iniciar el 15 de febrer i van concloure el 20 de març. Es van projectar Tramuntana (1991) de Carlos Pérez Ferré; Visió (2009) de Margarethe Von Trotta; La portentosa vida del pare Vicent (1978) de Carles Mira; La memòria dels cargols (1999) de Joan Lluís Bozzo i Eduard Cortés; El Decameró (1971) de Pier Paolo Pasolini, i El regne del cel (2005) de Ridley Scott.