Este dissabte 12 d’abril a les 19:00 hores, el prestigiós medievalista Daniel Duran, investigador vinculat a l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) de Barcelona, oferirà una conferència al Monestir de Santa Maria de Valldigna, a Simat, amb el títol “D’Ultramar a Etiòpia. Els valencians a la Mediterrània oriental (segles XIII-XV)”. L’activitat s’emmarca dins del cicle anual de conferències sobre història medieval que organitzen el Grup Harca i la Mancomunitat de la Valldigna, amb el suport de la Generalitat Valenciana, amb l’objectiu acostar al públic general la investigació històrica de qualitat sobre el passat medieval en un entorn patrimonial d’excepció.
La conferència de Daniel Duran se centrarà en el paper actiu dels mercaders, viatgers i aventurers valencians a la Mediterrània oriental durant l’època baixmedieval, entre els segles XIII i XV. Egipte, Bizanci, les illes de l’Egeu, Terra Santa i fins i tot Etiòpia foren escenaris on els valencians teixiren xarxes comercials, participaren en expedicions i establiren contactes diplomàtics i culturals. Una presència sovint oblidada o desconeguda, però que resulta fonamental per a entendre la projecció mediterrània del Regne de València i de la Corona d’Aragó en època medieval. De fet, l’historiador posarà en relació aquells episodis històrics amb la producció literària del moment, especialment amb el Tirant lo Blanch de Joanot Martorell, que reflecteix amb gran vivacitat la presència mediterrània dels valencians i els imaginaris geopolítics de l’època.
Daniel Duran (Barcelona, 1974) és doctor en Història Medieval i té una llarga carrera investigadora sobre les connexions polítiques, comercials i culturals entre la Corona d’Aragó i el món de la Mediterrània oriental durant la baixa edat mitjana. Ha publicat nombrosos articles acadèmics, ha participat en projectes internacionals i ha organitzat exposicions sobre eixos mateixos temes i ha publicat llibres com Kastellórizo, una isla griega bajo dominio de Alfonso el Magnánimo: 1450-1458 (2003) o Manual del viatge fet per Berenguer Benet a Romania: 1341-1342 (2018). També ha destacat pel seu treball de divulgació i turisme cultural, fent accessibles al gran públic temes complexos de la història europea.
L’acte tindrà lloc a l’almàssera del Monestir de Valldigna i l’entrada serà lliure fins a completar aforament.