L’Ajuntament de València, a través de la Delegació d’Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals, inspeccionarà i comprovar l’estat dels béns protegits en les pedanies de la Torre, el Forn d’Alcedo i Castellar-l’Oliveral, a fi de valorar les conseqüències sobre el patrimoni que les inundacions han produït en ells. Este anunci ve a continuar el camí iniciat pel Ministeri de Cultura, que va posar a la disposició de la Generalitat el Pla Nacional d’Emergències i Gestió de Riscos en Patrimoni Cultural; i de la Conselleria de Cultura, que va crear un formulari per a poder traslladar qualsevol informació rellevant relacionada amb l’estat dels béns culturals i patrimonials, i l’IVCR+i va oferir una guia sobre com tractar adequadament els béns tèxtils, arqueològics, pintura i escultura i documents arxivístics.
En el cas municipal, la inspecció se centrarà en edificis i béns mobles patrimonials, i l’objectiu de les visites d’avaluació és establir “la urgència de les actuacions necessàries en cadascun d’ells“. A més, l’acció prevista servirà també com a presa de dades per a poder planificar correctament les línies d’actuació. És a dir, que a hores d’ara no s’ha pogut avaluar quin és l’abast dels possibles danys d’alguns dels béns patrimonials. Uns altres sí s’ha reconegut el seu mal estat.
Així ho ha explicat el regidor de Cultura, José Luis Moreno, qui ha indicat que “després d’haver-se prestat l’atenció d’urgència als veïns i les emergències per les inundacions, que era la prioritat de l’ajuntament, ara és el moment d’atendre la situació i estat el nostre patrimoni”. Per això, s’ha dut a terme una reunió del Servici de Patrimoni Històric i Artístic, convocada amb la finalitat de definir les línies d’actuació respecte al patrimoni cultural situat en les pedanies afectades per la Barrancà, i en la qual s’ha elaborat un pla de treball que establix, com a primera mesura, la sèrie de visites a cadascun dels immobles, públics o privats, que formen part de l’Inventari General del Patrimoni Cultural en la categoria de Bé d’Interés Cultural (BIC) i Bé de Rellevància Local (BRL). El Catàleg de Béns i Espais Protegits de naturalesa urbana i rural, elaborat pel Servici de Planejament, i aprovat el 20 de febrer de 2015, permet tindre identificats i localitzat cadascun d’estos béns, ha recordat Moreno.
Segons arrepleguen els plans C.10, C.11 i C.12 d’este catàleg, en l’àmbit afectat per les inundacions es troben importants mostres de patrimoni vinculat amb l’horta (com alqueries, barraques i molins), patrimoni industrial (forns, motors i fumerals industrials), i elements propis del patrimoni hidràulic (séquies i partidors). I també es revisaran els danys en les esglésies o ermites situades en estes pedanies, així com l’estat dels panells ceràmics conservats.
Per a realitzar esta actuació preliminar, s’han format grups integrats per arquitectes i arqueòlegs del Servici de Patrimoni Històric i Artístic. S’han distribuït els treballs per zones, i s’ha elaborat una fitxa de presa de dades, compatible amb la fitxa d’avaluació de danys elaborada per la Generalitat, per a facilitar l’intercanvi d’informació.
El regidor ha explicat que “ja es coneix que alguns béns, com és el cas de la barraca de Llop a Castellar-l’Oliveral o la de Cucala al Forn d’Alcedo, es troben en mal estat i, de fet, ja han sigut inspeccionades pel Servici municipal de Disciplina Urbanística, que és el competent per a ordenar i adoptar apuntalaments i altres mesures urgents que eviten solsides o danys majors en els immobles. Després d’això –ha afegit- el servici de Patrimoni procedix a l’avaluació dels béns”.
Esta actuació inicial permetrà obtindre una visió general de la situació i establir prioritats en les inspeccions pericials i d’execució de mesures precautòries, si és necessari, segons l’abast dels danys. S’actuarà tant en la intervenció en edificis de propietat municipal com per a assistir als propietaris privats en les actuacions que han de realitzar i en la sol·licitud de subvencions de cara a possibles obres de rehabilitació. En este sentit, l’accés a l’interior dels immobles afectats pot ser important, tant per a documentar les seues condicions, com per a valorar els possibles danys a béns mobles, que també mereixen la màxima consideració i protecció, tal com ha subratllat el regidor d’Acció Cultural.
Moreno ha assegurat que des del govern municipal “som conscients de la importància d’agilitzar esta actuació, tant per a evitar majors danys en el patrimoni cultural de la Torre, Castellar i Forn d’Alcedo, com per a intentar ajudar en la mesura que siga possible a les persones propietàries en els tràmits per a accedir a les ajudes públiques, i impulsar la recuperació de les seues vivendes i mitjans de vida”. Per tant, ha assegurat, “els treballs començaran tan bon punt es pot accedir a les zones afectades en condicions de seguretat i, per a això la col·laboració dels propietaris és essencial”.
Una vegada realitzada esta fase prèvia de visites i detectats els immobles que han patit danys, es planificaran les actuacions a realitzar, i que inclouen, d’una banda, comunicar al servici municipal corresponent que tinga adscrit l’edifici les observacions i situació d’este. Si el ben visitat estiguera adscrit al Servici de Patrimoni Històric, es plantejarà la seua recuperació segons els danys detectats. Finalment, si l’edifici o béns foren privats, s’informarà i assessorarà els propietaris de les actuacions que haurien de dur a terme.
Finalment, el regidor ha indicat que, a més del patrimoni immoble, es pretén inventariar i documentar els danys en el patrimoni cultural moble, com a estris de valor etnològic de les barraques, molins o esglésies afectats, o mobiliari tradicional. Per a la seua recuperació mitjançant les ajudes que es convocaran per part de diferents institucions, els tècnics especialistes en patrimoni artístic es posaran a la disposició dels propietaris i institucions afectades, tant a l’efecte d’avaluar els danys, com per a asseure els criteris de restauració i elaborar la documentació precisa.
Foto de portada: Barraca de Cotofio, del Panso o del tio Tonet, en la Torre