El Museu de Prehistòria de València acull una mostra que recorre la història valenciana en un viatge de 2.300 anys narrat a través de les seues monedes. Una selecció de 145 peces i alguns objectes personals de Vidal Valle Ortí (València, 1935-2001) i de la seua col·lecció numismàtica composta per 1.070 monedes, coneguda com a Regne de València, la més important del seu gènere, ja que inclou la major part dels tipus que conformen la història monetària valenciana, donen forma a esta mostra que podrà visitar-se gratuïtament fins a març de 2025.
Així, la sala d’exposicions temporals del museu de la Diputació situat en el Centre Cultural La Beneficència es convertix en l’escenari d’una exposició única titulada Moneda valenciana. Col·lecció Vidal Valle Ortí, que oferix als amants de la història i la numismàtica la possibilitat de descobrir com es fabricaven les monedes, quins dissenys es representaven i com van evolucionar al llarg dels segles. També aborda aspectes com l’economia, la política i la societat de cada època que es troben reflectits en les peces exposades. A més, l’exposició compta amb un joc interactiu per a totes les edats amb preguntes sobre la moneda valenciana. Així mateix, una línia del temps recorre les parets de la sala repassant alguns de les fites més rellevants al llarg de tota la història de la producció monetària valenciana.
“Vidal Valle Ortí va ser un apassionat col·leccionista que va aconseguir reunir una col·lecció de monedes que destaca per la seua singularitat i incalculable valor; la gran majoria d’elles presenten un grau de conservació excel·lent”, ha apuntat el diputat de Cultura, Paco Teruel. “Cada moneda conta una història -continua Teruel- i en el cas de la Col·lecció Vidal Valle Ortí, es tracta d’una història molt àmplia, des dels primers encunys ibèrics fins a l’època contemporània”. Les 1.070 peces que componen la col·lecció “permeten construir el relat complet de l’evolució monetària valenciana; de fet, cap museu valencià compte entre els seus fons amb una representació similar”, afig.
Per part seua, Vidal Valle Pechuán, fill de Vidal Valle Ortí, ha recordat que son pare va col·leccionar monedes i segells durant tota la seua vida: “Era una persona amb molta afició per la nostra història, i d’això tracta l’exposició, de posar en valor la nostra història; la mostra comença des del primer moment en el qual es van encunyar les primeres monedes valencianes, els primers dracmes i les primeres monedes gregues”. En este sentit, Vidal Valle apunta que es tracta d’una col·lecció “única”, i “que es trobe en mans de la Diputació, oferint a tot el món l’oportunitat de vore-la, complix amb la voluntat del meu pare”, afig.
La directora del Museu de Prehistòria, María Jesús de Pedro, ha mostrat també la seua satisfacció per acollir esta col·lecció privada que està depositada en el museu a través d’un comodat, i ha avançat que el museu preveu traslladar una part de la mostra a l’exposició permanent dedicada a la història dels diners. “Es tracta d’una col·lecció extraordinària de moneda valenciana de tots els temps, i el gabinet de numismàtica del Museu de Prehistòria és una col·lecció de referència internacional que arreplega tot tipus de moneda, no sols ibèrica, també moneda valenciana en general, romana, de totes les èpoques i tot tipus de diners, tal com es pot veure en l’exposició sobre la Història dels diners; per això, el millor lloc per a custodiar la col·lecció de Vidal Valle, per a estudiar-la i per a donar-la a conéixer era ací, en el Museu de Prehistòria”, ha finalitzat De Pedro.