“La conquesta de València com mai te l’han contada”, a la Biblioteca de Dénia

by | 07/10/2024

Un espectacle musicat de Josep Vicent Miralles, Vicent Baydal i Laura de Castellet el dijous 10 d'octubre a les 19:30h
Temps de lectura: 2 minuts

Per a commemorar el 9 d’Octubre, l’àrea d’Arqueologia i Museus de l’Ajuntament de Dénia ha organitzat les jornades Més enllà de Jaume I. La conquesta del Regne de València. Dels Costums als Furs, que van començar el 26 de setembre  i s’estenen fins al diumenge 13 d’octubre.

Entre els actes que es fan esta setmana, destaca el que tindrà lloc el dijous 10 d’octubre a les 19:30 hores en la Biblioteca Municipal de Dénia (C/ Sant Josep, 6), La conquesta de València com mai te l’han contada, una interpretació musicada de la conquesta de les terres valencianes en època de Jaume I a càrrec del periodista i escriptor Josep Vicent Miralles com a rapsode, l’historiador Vicent Baydal com a narrador i l’arqueòloga musical Laura de Castellet com a intèrpret de les melodies i sons medievals que acompanyen el recital. En concret, l’espectacle està basat en la recitació de textos del Llibre dels fets de Jaume I, les cròniques de Bernat Desclot i Ramon Muntaner, i cartes àrabs d’Ibn al-Abbar i Ibn Amira, tot acompanyat per la música d’instruments de l’època que donen èmfasi als moments claus del relat.

A continuació, divendres 11, dissabte 12 i diumenge 13 d’octubre, hi haurà cada dia, a les 11:00h del matí, la visita guiada La formació d’un espai feudal. La vila plana del Castell. Serà una visita que explicarà com la conquesta de Dénia per Jaume I en l’any 1244 va exercir un impacte profund en la topografia i l’urbanisme de la ciutat: l’alcassaba i l’albacar islàmics o els recintes emmurallats del castell seran reutilitzats amb una concepció urbana nova i una funcionalitat distinta, adaptada als criteris cristians occidentals. Així, la fundació a principis del segle XIV de la Vila, en l’any 1308, implicarà la constitució d’un urbanisme dens, clarament gòtic, en el qual destacarà la trama viària, l’església que marca el centre urbà, diversos edificis civils i el propi parcel·lari, il·lustrats per la cartografia antiga i l’arqueologia. Les visites seran gratuïtes, però cal inscripció prèvia telefonant al Museu Etnológic de Dénia  (966420260) .

.

Et pot interessar