L’Ajuntament de Pego i el col·lectiu Pego Viu – Col·lectiu de Defensa del Territori han firmat un acord per tal que estos últims posen en marxa un projecte de gestió integral d’una zona forestal del terme municipal pegolí a través de la ramaderia extensiva. Es tracta d’una pràctica que el col·lectiu ja va posar en marxa fa uns mesos, amb el beneplàcit del consistori, qui va cedir una parcel·la (en l’àrea estratègica del Pla del Miserà) per a iniciar esta proposta. L’objectiu és valdre’s dels animals per a reduir la massa forestal, “ells pasturen i s’aconseguixen tallafocs naturals”, indica la regidor de Transició Ecològica, Laura Castellà.
Per a millorar el projecte, en esta ocasió, el consistori dotarà al col·lectiu amb 26.443,84 euros (procedents d’una subvenció de la Diputació d’Alacant) perquè es puguen fer treballs d’adequació de la zona i facilitar en benestar dels animals. Hi haurà, doncs, diferents objectius en este projecte. El primer d’ells, “i el més important”, serà dur a terme el control de la vegetació per a la prevenció d’incendis forestals mitjançant el pasturar de les ovelles. Per a això, part de la subvenció per a la instal·lació de tancaments elèctrics (pastor elèctric), que permet la gestió eficient del ramat en zones específiques, amb el que es prevé el creixement excessiu de vegetació en àrees d’alt risc. Es destinarà també un import de l’ajuda al tancament cinegètic, “actualment hi ha un tancament en la part nord de la parcel·la en mal estat que és necessari reemplaçar-ho per a evitar que s’escapen els animals”, indiquen des del col·lectiu.
El manteniment de la zona també serà un de les principals comeses d’esta proposta. De fet, es destinarà un percentatge de la subvenció a l’adequació d’una bassa cinegètica ja existent per a convertir-la en un abeurador per a les ovelles. “Serà necessari realitzar moviment de terres, terraplenament, reg i compactat de la zona on es col·locarà la bassa. Esta serà de formigó armat amb unes dimensions de 15×10 metres”, apunten des de Pego Viu. El tercer objectiu de la iniciativa serà la d’utilitzar com a zona de pastures antigues espais agrícoles que encara no tinguen la catalogació de terreny forestal, és a dir, que encara es puguen utilitzar com a horts agrícoles. Per a això es realitzaran obertura de clars (desbrossament i poda, bàsicament), “la parcel·la compta amb alguns arbustos i arbres morts en els quals és necessari actuar”, expliquen. Una vegada finalitzat este pas, se sembraran zones de pastura per als animals, “tindran estos un doble objectiu, d’una banda crear alimentació per al ramat i per un altre crear una zona agroforestal de prevenció d’incendis”.
“Estem molt contents de poder col·laborar en este projecte de recuperació i adequació d’una zona forestal a través d’esta metodologia, la del pasturatge. Es tracta d’utilitzar tècniques que ja les duien a terme els nostres avantpassats i que tant bé feien al nostre entorn natural. Des de l’Ajuntament de Pego continuarem donant suport a esta mena d’iniciatives i col·laborant amb Pego Viu perquè puga realitzar este tipus d’accions tan beneficioses per al nostre entorn natural”, indica l’edil.