València ha sigut reconeguda per primera vegada com una de les Tree Cities of the World 2023, un guardó internacional concedit per la FAO (l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura) i Arbor Day Foundation pel “compromís” de la ciutat en “la cura i la gestió” dels arbres urbans. Este reconeixement internacional ha estat atorgat sobre la base d’objectius relacionats amb la gestió, el finançament i la normativa específica per a la cura dels arbres, segons ha informat l’Ajuntament de València en un comunicat.
El premi reconeix a València per “liderar i gestionar amb eficàcia” les seues zones verdes i arbratge per complir amb els cinc estàndards necessaris: disposar de polítiques específiques que establisquen la cura que s’ha de donar a l’arbratge de la ciutat, tindre un cens de l’arbratge existent, comptar amb una estructura municipal dedicada a la gestió forestal a la ciutat, dotar de recursos financers als arbres i promoure una consciència social sobre l’arbratge a través de diversos esdeveniments. D’altra banda, el reconeixement suposa integrar a València en una xarxa global on tindrà l’oportunitat de connectar-se amb ciutats de tot el món per a compartir els enfocaments “més exitosos” per a la gestió d’arbres i boscos.
En concret, el programa Tree Cities of the World, de la FAO i la Fundació Arbor Day, va sorgir en el 2018 en el primer Fòrum Mundial de Boscos Urbans amb l’objectiu de promoure un “orde eficient” dels recursos arboris de les ciutats i per a poder crear una xarxa internacional per a l’intercanvi de coneixements, experiències i bones pràctiques per a la conservació dels espais verds urbans. El seu origen és Tree City USA, en què 3.400 comunitats dels Estats Units d’Amèrica es van unir en 1976 per a crear bases legals per a l’arbratge públic en les administracions i fomentar la seua cura entre els ciutadans. La Fundació Arbor Day, impulsora del programa, té més d’un milió de membres, seguidors i socis i ha plantat més de 350 milions d’arbres des de la seua fundació.
Els arbres exercixen un paper fonamental en la millora del medi ambient urbà en proporcionar ombra, purificar l’aire, reduir la contaminació acústica i promoure la biodiversitat. Viure en una ciutat amb arbres comporta “multitud” de beneficis. A més d’enriquir l’entorn urbà, també contribuïx “significativament” a la salut i qualitat de vida dels seus habitants.