Manuel Sánchez, net de pintors espanyols exiliats a Mèxic, residix a Madrid i sempre havia vist en casa de la iaia el quadro que posseïx des de fa dos dècades i que fa poc un amic li va dir que possiblement era de Manuela Ballester. Li van fer una foto i van escriure al Museu Reina Sofia, que es va posar en contacte amb Carmen Gaitán, científica titular del Departament d’Història de l’Art i Patrimoni de CSIC i experta en l’artista valenciana, que ha comissariat l’exposició Manuela Ballester. Pintar enfront de tot en el Centre Cultural La Nau de València, on ara es pot contemplar temporalment la pintura.
El propietari desconeix si l’obra va ser comprada o regalada, però del Record de València de Manuela Ballester no es tenien notícies des dels anys 40, quan va aparéixer mencionada en la premsa com a part integrant d’una exposició de pintors espanyols en l’exili. En concret, l’obra és el bust d’una dona amb adorns de motius mariners tancat en una campana de vidre. Al fons, una escena típica valenciana amb una barca i una platja, i envoltant la campana, una tela verda amb brodat blanc i una altra roja, simbolitzant la bandera de Mèxic, on va ser pintat.
L’obra ara forma part de l’esmentada exposició Manuela Ballester. Pintar enfront de tot, que repassa a La Nau la trajectòria de la polifacètica artista valenciana que va haver d’emigrar a Mèxic durant la Guerra Civil i que va acabar els seus dies en la República Democràtica Alemanya. La mostra estarà oberta al públic des del 12 de març i fins a l’1 de setembre de 2024, però ha sigut en els darrers dies quan s’ha presentat al públic esta obra que es creia perduda. Creadora incansable, Manuela Ballester, pertanyent a l’anomenada Generació valenciana dels 30, “va forjar, amb tenacitat i cura, un llegat que transcendix fronteres i èpoques, però l’obra de les quals encara esperava un merescut reconeixement”, segons ha apuntat la mateixa Carmen Gaitán.