L’IVCR restaura manuscrits del segle XVI de l’Arxiu Històric Municipal de Gandia

by | 31/07/2024

Un Llibre racional, un Manual de Consells, Cartes i Ordes de 1516 a 1598
Temps de lectura: 2 minuts

L’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i), de la Generalitat Valenciana, ha iniciat la restauració de diversos documents manuscrits del segle XVI de l’Arxiu Històric Municipal de Gandia, de gran interés per al coneixement de la història de la ciutat ducal. Les obres sobre les quals s’està intervenint són un Llibre racional (1516-1528), un Manual de Consells (de 1520-1523 i de 1532-1533), així com Cartes i Ordes de 1523-1589 i 1590-1598 de molt diversa índole. Tots estos textos presenten un alt grau de descomposició del paper, per la tinta ferruginosa típica de l’època, que feia perillar la supervivència d’esta important documentació i amb això perdre part de la història d’esta important localitat valenciana, capital de la Safor i una de les més notables del passat foral del Regne de València.

La seua restauració permetrà no solament la conservació de la documentació, sinó també que puga tornar a ser consultada i estudiada per generacions futures. En concret, el Llibre racional és un document en el qual es registraven les rendes que corresponien a cada ofici eclesiàstic o civil. La seua enquadernació, en pergamí, tenia una decoració en aspa en els reforços en pell del llom i en la solapa, de la qual queden pocs vestigis, igual que la corretja de cuir amb sivella del tancament. E este volum conservat en l’Arxiu Històric de Gandia va estar afectat per humitats que van danyar el document, fet que va provocar l’encongiment de l’enquadernació, que havia perdut la seua funció, així com deformacions i degradació de la cel·lulosa i les tintes, cosa que feia necessària la intervenció.

D’altra banda, el Manual de Consells arreplega els acords de l’antic Consell municipal de Gandia. Estan escrits en negra ferrogàl·lica sobre paper artesanal i l’enquadernació és de pergamí. El cos del document presenta alteracions químiques i bioquímiques tant del paper com de les tintes per oxidació i hidròlisi àcida, que provoquen fragments, trencaments i en alguns casos fins a la mateixa descomposició del paper, la qual cosa motivava una intervenció de l’obra per a la seua perdurabilitat.

Finalment, pel que respecta a les Cartes i Ordes estan escrites amb lletra humanística a tinta sobre paper artesanal, i van ser recopilades per l’arxiver Joaquín Llinares en 1793 en un únic volum, amb enquadernació semiflexible de pergamí amb cintes de tancament. Estos documents presenten alteracions per oxidació del component ferrós de les tintes, que en alguns casos ha arribat a perforar i provocar pèrdues en la caixa d’escriptura. A més, el fet de ser un compendi de diferents missives i que cada una tinga una grandària i format distint ha provocat durant el seu ús i manipulació fractures, plecs i pèrdues de suport.

A partir d’ara es recuperarà esta documentació fonamental per a conéixer amb més detall la història gandienca del segle XVI.

Et pot interessar