L’esplendor de l’art renaixentista valencià en Alba de Tormes

by | 19/06/2024

Una mostra amb un centenar d'obres mai exposades
Temps de lectura: 2 minuts

Més d’un centenar de peces de Joan de Joanes, Miquel Joan Porta o Fernando Yáñez de l’Almedina permeten introduir-se de ple en un dels moments històrics i culturals més destacats de la ciutat de València. Podrà visitar-se fins al 27 d’octubre en la Basílica de Santa Teresa d’Alba de Tormes, prop de Salamanca.

Com és sabut, l’any 1492 Roderic de Borja, nascut a Xàtiva, es va convertir en la persona més poderosa de tota Europa en ser nomenat papa. Abans d’això, en 1472, havia introduït en el Regne de València diversos pintors que van filtrar les idees renaixentistes procedents d’Itàlia. Això va fer possible que València es convertira en un lloc d’intercanvi on les tradicions flamenques i toscanes van fluir durant un segle entre els artistes autòctons.

Ars Dialecta Gestión Cultural ha arreplegat part d’eixe llegat en un projecte expositiu en el qual conjuga un bon nombre d’artistes d’este moment històric, com ara els esmentats Joan de Joanes, Miquel Joan PortaFernando Yáñez de l’Almedina o Gonçal Peris. La mostra, comissariada per José Gómez Frechina, ens transporta a l’última dècada del segle XV, quan el corrent flamenc denominat Ars Nova va marcar la tendència pictòrica del Regne de València. També s’observa les evolucions i tendències que van anar desenvolupant-se gràcies a l’arribada d’autors estrangers i a la presència d’algunes obres de mestres com El Bosco, Bernard van Orley o Pinturicchio.

L’enclavament on es mostren les peces és la Basílica de Santa Teresa d’Alba de Tormes, un temple religiós que és una obra d’art en si mateixa i que va ser concebut com a construcció neogòtica en el segle XIX. És, per tant, un espai immillorable per a mostrar este viatge per la pintura valència entre els anys 1400 i 1600.

En el recorregut destaquen obres com Oració en l’hort, de Fernando Yáñez de l’Almedina, la figuració de la qual recorda a les creacions tardanes de Juan Soreda, un altre mestre del Renaixement hispànic que va aconseguir introduir les tècniques que s’estaven donant a Europa. També cal esmentar la Verònica de la Mare de Déu, de Gonçal Peris. Cal destacar, d’una altra banda, que 90 de les 120 obres s’exposen per primera vegada. Els seus propietaris han volgut cedir-les per a omplir este espai tan especial de l’Espanya buidada amb cultura pictòrica inèdita d’un centenar de mestres.

El esplendor de la pintura en Valencia. Siglos XV-XVI es podrà visitar des de l’1 de juny fins al 27 d’octubre en la Basílica de Santa Teresa d’Alba de Tormes.

Et pot interessar