L’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual (AVAV) juntament amb l’Institut Valencià de Cultura-IVC i la col·laboració de l’Associació d’Actors i Actrius Professionals Valencians (AAPV), el Col·lectiu de Professionals del Doblatge CPD i À Punt Mèdia reten homenatge a Juli Mira, actor clau en la història de l’audiovisual valencià. Este reconeixement se celebra en el context del festival Cinema Jove este dissabte 22 de juny a les 17h, en la Filmoteca de València.
L’actor alcoià Juli Mira, que va morir el mes de gener de 2024, és un professional clau en l’audiovisual valencià. Al llarg de la seua trajectòria professional ha interpretat papers tant secundaris com protagonistes en nombroses sèries, pel·lícules i obres teatrals. Juli Mira és un professional reconegut en tots els camps de la interpretació inclòs el doblatge, sent una veu inconfusible en el món del cinema i la televisió. Va ser també Premi d’Honor de l’Audiovisual Valencià en 2019.
Entre les seues interpretacions per a a el cinema destaquen els seus personatges en Gràcies per la propina (1996), de Francesc Bellmunt; L’illa de l’holandés (2000), de Sigfrid Monleón; o Ens veiem demà (2009), de Xavier Berraondo, entre moltes altres. D’altra banda, entre els grans personatges que ha interpretat per a la televisió, és especialment recordat per papers com el de Vicent Blasco Ibáñez en Cartes de Sorolla, produït per Canal 9 en 2006. També per la seua actuació en la sèrie Desenterrats de Xavi Cortés, per a À Punt.
“Juli Mira ha sigut una inspiració per a generacions d’actors i cineastes. La seua habilitat per a donar vida a personatges complexos i el seu compromís amb la cultura valenciana són dignes d’un homenatge com este“, ha afirmat Teresa Cebrián, presidenta de l’AVAV.
Durant l’homenatge està previst un col·loqui a càrrec de Vicent Tamarit, director, guionista i productor de cinema i TV, en el qual participaran la seua filla Ariadna Mira, l’actor de doblatge Rafa Contreras, el productor Pep Ferrándiz i l’actriu Cristina Perales. A través de les veus de la seua família, amistats i companys de professió, es posarà en valor la trajectòria tant personal com professional d’esta figura tan rellevant de l’audiovisual valencià.
Després de la conversa els assistents podran gaudir de la projecció de la pel·lícula Héctor: l’estigma de la por, un drama rural de terror psicològic basada en fets reals de 1984 i escrita i dirigida per Carlos Pérez Ferré. Una obra clau de la carrera de l’actor i coprotagonitzada per Ovidi Montllor, que també va compondre la banda sonora al costat de Toti Soler.