L’Ajuntament de València ha convocat la seua beca d’arqueologia, dotada amb 8.000 euros per a inventariar durant 8 mesos els materials procedents de dos excavacions arqueològiques, i li ha posat el nom de José Llorca (Rodríguez), qui fora el primer responsable del Servici d’Investigacions Arqueològiques Municipals des de la seua fundació en 1948 fins a la seua jubilació en 1973.
A més, Llorca Rodríguez fou un dels fundadors -el més jove- del València Club de Futbol el 18 de març de 1919, juntament amb Octavio Augusto Milego, Gonzalo Medina i altres. Sempre actiu en la cultura i l’esport valencians, Llorca fou periodista i militant del blasquisme, arribant a exercir com a director del diari El Pueblo, impulsant iniciatives com la Volta a Peu i la Volta Ciclista a València i passant posteriorment a ser funcionari municipal. Va ser jutjat i condemnat pel franquisme a dotze anys de presó -pena que se li commutaria- i inhabilitat en el seu càrrec fins que en 1948 va ser nomenat director del servici arqueològic municipal fundat per a atendre la magnitud de les troballes fetes en el cementeri romà de la Boatella, en el transcurs de la construcció de l’avinguda de l’Oest.
Fins a la seua jubilació en 1973 dirigí diverses excavacions importants, com la del carrer Rellotge Vell on en 1950 aparegué el conegut com a mosaic de la Medusa, la del cementeri romà de l’antic portal de Russafa, la del mausoleu del Camí dels Frares d’Orriols o les de la plaça de la Mare de Déu entre 1959 i 1960. Amb l’atorgament del seu nom a la beca d’arqueologia municipal l’Ajuntament de València homenatja una de les figures cabdals en la defensa i recuperació del patrimoni de la ciutat i també en la història de l’esport valencià.
Fotografies: Excavacions de la Boatella / Troballa del mosaic de la Medusa / José Llorca Rodríguez (a la dreta), present en la cerimònia de benedicció de la il·luminació elèctrica de Mestalla, feta en març de 1959 en un partit contra l’Stade de Reims