L’actuació urbanística de l’Ajuntament de València al districte de la Saidia ha entropessat novament amb les protestes veïnals. Un bon nombre de residents del districte s’han organitzat, a través d’una assemblea oberta convocada per La Saïdia Comuna, per tal de redactar al·legacions i arreplegar adhesions amb l’objectiu de mostrar la seua oposició a un nou pla urbanístic. Es tracta del Pla de Reforma Interior (PRI) del carrer Sagunt i l’entorn de Sant Pere Nolasc, que va eixir a exposició pública fa unes setmanes.
La campanya veïnal ha aconseguit reunir, en només uns pocs dies, més de 1.000 adhesions a les al·legacions col·lectives, que ha entregat a l’Ajuntament l’Associació Veïnal de la Saïdia dins del termini estipulat. A esta xifra cal sumar les al·legacions individuals que s’han presentat, tant de manera presencial com en línia. Els impulsors de la campanya valoren molt positivament l’alt grau d’implicació i participació del veïnat en la recollida de firmes, atés que demostra que hi ha una estima col·lectiva cap al Mercat de Sant Pere Nolasc i una preocupació sobre els projectes fets sense el consens del veïnat del districte.
El document d’al·legacions presentat a l’administració local considera que el PRI desatén el caràcter global del barri de Morvedre i prioritza la promoció privada dirigida a l’habitatge enfront de les dotacions i l’espai públic. A més, planteja la necessitat que el pla urbanístic reconega les particularitats i el valor simbòlic de l’àmbit d’actuació, prioritze els espais i servicis d’ús col·lectiu i introduïsca criteris de funció social de l’habitatge.
Un dels punts del pla urbanístic que més rebuig ha generat entre el veïnat té a vore amb el Mercat de Sant Pere Nolasc, que ha patit una pèrdua progressiva d’activitat en les últimes dècades i es va tancar en el 2020. El PRI planteja demolir l’edifici actual, que seria substituït per una edificació residencial de set plantes, i traslladar els seus usos a un nou emplaçament ubicat en el carrer Sagunt. Per la seua banda, el veïnat demana que es respecte la ubicació actual del mercat, d’un gran valor històric i simbòlic, i aposten per la rehabilitació de l’edifici i el manteniment dels usos. A més, les al·legacions plantegen que l’emplaçament destinat al nou mercat es dedique finalment a altres dotacions necessàries al districte.
Les entitats veïnals aposten també per la renovació i l’ampliació del Parc de Nino Bravo, que el PRI proposa reurbanitzar, i demanen que no es revertisquen les obres de millora dels espais per als vianants i restricció del trànsit a motor. Aquestes intervencions, dutes a terme en els últims anys, com la conversió en zona de vianants del carrer de Santa Isabel, van ser executades amb fons europeus que comprometen el seu manteniment.
A més, en el document presentat a l’Ajuntament de València, les entitats veïnals denuncien que el nou PRI no té en compte els compromisos adquirits arran de l’Estratègia Participativa del barri de Morvedre que l’administració local va posar en marxa en els anys 2019 i 2020, amb la implicació de la població del barri. Entre els acords als quals es va arribar en este procés participatiu es troben la rehabilitació del Mercat de Sant Pere Nolasc i del seu entorn, la instal·lació d’una biblioteca, la millora dels espais per a vianants i l’ampliació de la xarxa de carril bici. En relació amb això, les al·legacions reclamen “que es respecten els compromisos adquirits mitjançant processos participatius impulsats i aprovats per la corporació municipal, a més de la creació d’espais d’interlocució entre l’administració i la ciutadania, serviran per a alinear l’acció pública amb les necessitats de la població de Morvedre, afegint eficiència, eficàcia i sentit democràtic als plans, projectes i mesures que s’impulsen en el nostre espai de vida”.
A causa dels problemes d’accés a l’habitatge, especialment vinculats a l’augment de les vivendes turístiques al barri, en les al·legacions es demana també que es garantisca que almenys un percentatge de l’habitatge de nova promoció tinga condicions d’assequibilitat. Finalment, les entitats impulsores consideren que el PRI s’ha d’alinear amb les demandes de la ciutadania i ha de respondre a les necessitats del veïnat d’uns espais públics de qualitat que tinguen en compte la història del barri, la millora de dotacions i l’habitatge assequible.