Els guanyadors dels Premis Arquitectura 2024, organitzats pel Consell Superior dels Col·legis d’Arquitectes d’Espanya, s’han revelat en el transcurs d’una gala celebrada en el Teatre Reina Victòria de Madrid, en la qual s’han emfatitzat els valors universals de l’Arquitectura i l’Urbanisme i la seua influència positiva per a avançar cap a una societat més sostenible des d’una triple perspectiva: social, econòmica i mediambiental. Les propostes premiades reflectixen el compromís dels arquitectes i arquitectes per a millorar l’entorn construït conjuminant innovació, inclusió i bon disseny.
En total, s’han entregat 9 premis: tres distincions especials i sis premis a valors. A més, l’arquitecte Josep Llinàs ha rebut la la prestigiosa Medalla d’Or de l’Arquitectura, i la Fundació Alejandro de la Sota, el Premi Arquitecte Lluís Comerón Graupera. Per la seua banda, el Pla Director de transformació i rehabilitació de l’històric barri d’Els Rajolars d’Oliva ha rebut el Premi d’Urbanisme, atés que la seua proposta arreplega la singularitat del paisatge cultural industrial ceràmic a través de dos estratègies: primer, mitjançant la protecció, catalogació i difusió dels valors patrimonials inherents al lloc i, en segon lloc, a través d’una nova morfologia urbana coherent amb la identitat històrica i amb una ocupació racional del sòl.
El Jurat ha valorat que es tracta d’una “proposta coherent amb un nou enfocament per a l’urbanisme de l segle XXI, orientat a ordenar, regular i millorar la realitat existent enfront de l’increment del consum de recursos naturals. Establix les línies precises a seguir per a una rigorosa planificació urbanística, basada en els principis de les agendes urbanes internacionals, a través d’un triple enfocament transversal: no fer, refer i desfer. En un enclavament d’alt valor ecosistèmic, però vulnerable davant dels riscos naturals, amb una incipient fragilitat social i un alt component identitari amb les preexistències industrials del barri, la proposta d’Els Rajolars d’Oliva es correspon amb un planejament urbanístic adequat al seu temps: participatiu, flexible, innovador i transparent, que aporta frescor al panorama actual de l’urbanisme a l’Estat espanyol”.