El Museu de Belles Arts de València ingressa un Zurbarán i un Ribalta del primer terç del segle XVII

by | 30/11/2024

La 'Santa faç' i un 'Sant Martí' per 320.000 i 90.000 euros respectivament
Temps de lectura: 2 minuts

El Ministeri de Cultura ha adquirit la pintura Santa Faç de Francisco de Zurbarán, un oli declarat Bé d’Interés Cultural en 2020, mitjançant oferta de venda directa per un import de 320.000 euros. L’obra va destinada al Museu de Belles Arts de València, pinacoteca estatal de gestió transferida a la Generalitat Valenciana. La pintura correspon a un tema del qual Zurbarán (Extremadura, 1598-Madrid, 1664) va fer diferents versions al llarg de la seua vida: el drap de Verónica, relíquia en la qual, segons la tradició cristiana, va quedar imprés el rostre de Crist en usar-lo la santa per a netejar a Jesús en una de les seues caigudes camí del Calvari. En concret, s’han identificat quatre rèpliques pintades pel mateix Zurbarán entre 1630 i 1635. L’obra adquirida, datada en 1631, és una d’elles, detalla el departament que dirigix el ministre Ernest Urtasun en un comunicat.

El Museu de Belles Arts de València, que posseïx una important col·lecció de pintura d’espanyola del segle XVII, podrà amb este quadro “mostrar d’una forma més completa esta època de creació barroca centrant-se en les primeres dècades del segle“, asseveren. A més, el mes d’octubre passat, el Ministeri de Cultura va adquirir també per al Museu de Belles Arts de València l’oli Sant Martí compartint la seua capa amb el captaire del pintor valencià Joan Ribalta. L’obra, comprada per un import de 90.000 euros per mitjà d’oferta de venda directa, va ser concebuda com a pintura principal de l’altar major de la Cartoixa de Valldecrist a Altura, monestir que va patir gran deterioració i espoli després de la seua desamortització en el segle XIX. L’oli representa l’escena en la qual Martí de Tours, un soldat de l’exèrcit romà oferix la mitat de la seua capa a un pobre blau de fred amb qui es creua en el seu camí. En este cas, la iconografia, recurrent en la representació de Sant Martí al llarg de la història, és pintat en honor del rei Martí l’Humà, fundador de la Cartoixa de Valldecrist en 1385.

L’autor del llenç, Joan Ribalta (Madrid, 1596-1597-València, 1628), és un dels artistes més notables del segle XVII qui, encara que nascut a Madrid, es va traslladar a València de menut i va aprendre la tècnica pictòrica en els tallers de son pare, el català de Solsona Francesc Ribalta. Va iniciar molt primerenc la seua trajectòria quan en 1615, amb tan sols 18 anys, va fer per al Monestir de San Miguel dels Reis la tela Els preparatius per a la Crucifixió, que hui es conserva en el Museu de Belles Arts de València. La seua obra també va formar part de les col·leccions reials i el Museu del Prado en conserva alguna d’elles. En tot cas, una primerenca mort va truncar la seua carrera. Sant Martí correspondria a l’etapa de maduresa del pintor, al voltant de 1620, durant la qual va desenrotllar una notable activitat al costat del taller de son pare en els territoris de la diòcesi de Sogorb, tant en la capital com en altres localitats com Andilla. Esta peça suposa una obra de gran rellevància per a l’art hispànic d’eixa època i, en concret, de gran interés per a comprendre l’evolució de l’art valencià del barroc. L’adquisició d’estes obres s’emmarca en la línia de treball encaminada a enriquir i completar el patrimoni cultural públic.

Et pot interessar