Descobert un dels forns metal·lúrgics més antics de la península Ibèrica a Montant

by | 25/06/2024

En el jaciment de Monte Calvario
Temps de lectura: 2 minuts

El Servici d’Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques de la Diputació de Castelló ha aconseguit avanços significatius en el jaciment de Monte Calvario de Montant, a l’Alt Millars. Després d’anys de dedicació, l’equip ha descobert restes notables de l’Edat del Ferro, destacant el forn metal·lúrgic més antic de la geografia valenciana, datat en el segle VII a. C., i un dels més antics de la península Ibèrica.

El jaciment es correspon amb un poblat en un tossal amb un carrer central, una muralla i la porta principal que donava accés al poble. L’estructura del poblat està molt ben definida i es distingixen les cases en la part superior del vessant i els magatzems en la part intermèdia. Hi ha una part d’este jaciment que ja és visitable i s’ha dissenyat una ruta senyalitzada per a accedir de manera segura, amb panells informatius que aporten context i informació d’interés. S’especula que podia haver exercit com un nucli de distribució del comerç entre el litoral i l’interior i, a més, també reflectix que els fenicis van deixar la seua petjada en la regió.

La troballa del forn metal·lúrgic es va produir durant les faenes de neteja i consolidació de les estructures del jaciment, realitzat gràcies a un acord entre l’Ajuntament de Montant i la Diputació de Castelló. Des de principis de maig, l’equip del SIAP, coordinat per Amparo Barrachina i Manuel Burdeus, ha treballat desenterrant el forn destinat a la fosa de bronze i la reducció del ferro. Sergio Fornas, alcalde de la localitat, va expressar el seu entusiasme davant del descobriment, subratllant la importància de continuar amb els treballs per a descobrir la riquesa històrica del lloc. A més, Fornas va fer una crida a la Generalitat Valenciana per tal que done suport a estos esforços, consolidant les estructures i promovent el jaciment com un atractiu turístic.

La temporada d’excavacions, que s’estendrà fins a final de juny, té com a objectiu principal l’excavació i consolidació de quatre habitacles destinats a magatzems comercials, així com la delimitació de la muralla i la senyalització de torres i entrades. Esta és la dotzena temporada d’excavacions i, a banda dels treballs de camp, el SIAP fa estudis detallats durant tot l’any per a catalogar i interpretar les troballes, que són clau en la comprensió dels intercanvis comercials de l’Edat del Ferro.

L’Ajuntament de Montant i la Diputació de Castelló han planificat l’exposició de les restes trobades en el Museu de Belles Arts de Castelló i en un futur museu en les Criptes del Convent dels Pares Servites de Montant. Este esforç coordinat busca integrar les visites a Monte Calvario amb l’exposició dels materials arqueològics, convertint el jaciment en un museu a l’aire lliure. Per ara, l’Ajuntament de Montant ha organitzat una ruta circular per tal que els visitants puguen conéixer el poblat i la vida dels seus habitants. Es poden concertar cridant a l’Oficina de Turisme de Montant al telèfon 644646835.

Et pot interessar