L‘Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i) està fent els treballs de documentació de les mostres d’art rupestre trobades en el jaciment de la Cova Negra, en el terme municipal d’Aiora, en col·laboració amb el Departament de Prehistòria de la Universitat de València. Este descobriment va ser realitzat recentment pels espeleòlegs Javier Martínez i Joaquín Navarro i ha permés demostrar que este espai va ser utilitzat pels humans durant el Paleolític superior, fa més de 12.000 anys.
La Cova Negra és una cavitat de llarg recorregut situada en la Serra de Palomeras, a Aiora. Es tracta d’un jaciment arqueològic conegut des de principis de segle XX, que ha proporcionat material arqueològic d’una àmplia cronologia des del Neolític antic fins a l’actualitat. La informació disponible fins al moment indicava que la cavitat havia tingut diferents usos al llarg de la seua història: com a espai d’hàbitat durant el Neolític antic (5000 anys a de C); lloc d’enterrament en el Neolític final (3000 a de C); cova santuari en època ibèrica (segle IV a de C); i tancat de pastors en època medieval i actual.
Ha sigut recentment quan s’han trobat mostres del seu ús per part d’humans des de molt de temps abans, durant l’època del Paleolític superior, la qual cosa atorga un valor afegit a este jaciment. En este sentit, el projecte que està desenrotllant l’IVCR+i i la Universitat de València té per objecte la documentació del material rupestre descobert en la cova, on s’han identificat fins al moment quatre panells amb gravats en els quals es representen signes geomètrics com a retícules i animals, entre els quals predominen els cavalls. Els treballs es completen, a més, amb un estudi sobre el context arqueològic. La primera fase de la campanya de documentació consistix en l’estudi dels panells coneguts mitjançant tècniques avançades de documentació fotogramètrica. Així mateix, s’està treballant en la prospecció de les parets per a la localització de nous panells amb art rupestre.
Cal assenyalar que la Cova Negra d’Ayora ha sigut fins ara un lloc molt freqüentat per excursionistes i espeleòlegs, però actualment es troba protegida per tal de salvaguardar l’art rupestre que alberga i les poblacions de ratpenats que nidifiquen en el seu interior.