Ja fa uns anys que el grup valencià de música antiga Capella de Ministrers va dedicar un disc al Greal i ara està també recuperant la música conservada a la Catedral de València entorn del Sant Calze a partir d’unes partitures dels segles XV i XIX. Les composicions compilades proposen un recorregut per les músiques que conformen el camí a través dels segles de la relíquia des de Terra Santa fins a Bretanya, des dels Pirineus fins al monestir de Sant Joan de la Penya per a, finalment, arribar a la València.
El Sant Greal és llegendari i místic, vestigi sagrat del qual es van contar històries en els segles centrals de l’Edat Mitjana; objecte preciós i misteriós en forma de plat i de simbolisme cristià, com la llança sagnant, que recorda la ferida en el costat de Jesús, misteri de la redempció i la vida eterna. Des de les cançons de croades, els cants de centres de peregrinació, reflex de la literatura medieval en la música, fins al simbolisme emblemàtic que va adquirir amb Alfons el Magnànim. Cap al final de l’època medieval, quan els turcs amenacen Constantinoble, l’ideal de les croades va esvaint-se i del Greal quedarà una memòria vaga, mentres el Magnànim exhibirà amb orgull el Siti Perillós com a divisa cavalleresca que enaltix les seues gestes: Virtut apurar no’m fretura sola (“No em faltarà la virtut fins al final”).
En definitiva, Capella de Ministrers ha recopilat peces musicals entorn de figures com Chrétien de Troyes, Robert de Boron, Wolfram von Eschenbach o Hélinand de Froidmont, que conviden a trobar el significat del Sant Greal com una busca personal des del coneixement del passat, que este dimarts 20 d’agost, a les 22:30 hores, interpretaran en l’església de Santa Maria de la localitat de Santa Cruz de Serós, just a la vora del monestir de Sant Joan de la Penya, d’on, segons la tradició, prové el Sant Calze custodiat a la Catedral de València.