Els pitjors de la història

by | 13/03/2024

El programa de la TVE, que costa 2 milions per 6 entregues, és d’un 'cunyadisme' històric indignant
Temps de lectura: 2 minuts

Isabel la Católica, de todos los personajes, es la que más transcendencia ha tenido sin lugar a dudas… la primera feminista, ¿eh?”. Este és el comentari que l’exvicealcaldessa de Madrid per Ciudadanos, Begoña Villacís, va fer en el segon episodi del programa de Televisió Espanyola El mejor de la historia, presentat per Silvia Intxaurrondo en el prime time dels divendres a la nit, amb un cost total de dos milions d’euros per sis programes. Es tracta d’una adaptació del 100 Greatest Britons que la BBC va emetre fa més de vint anys, en el 2002, però, a diferència d’aquell, este amb un menyspreu absolut per la historiografia i la realitat històrica. La filosofia del programa és la de triar el personatge més important de “la història” (no cal ni especificar que és la història d’Espanya o dels espanyols, clar, igual que la meua filla té com a assignatures Valencià, que cal especificar-ho, i Lengua, que no cal fer-ho, perquè qualsevol persona sap que és el castellà, l’idioma per antonomàsia, l’únic, el de tots, la llengua universal).

El sistema d’elecció del programa ha estat el de fer una enquesta entre 40.000 persones per part de Sigma Dos: dels 150 preferits, la productora n’ha seleccionat 50 i en cada episodi hi ha un rànquing de 10 personatges votats per Internet en directe, mentres els analitzen un per un amb les apostes i comentaris de quatre famosos arreu, com Miki Nadal, Carlos Latre, Miguel Ángel Revilla, Mariló Montero, Anabel Alonso, Santiago Segura, Carmen Lomana o la mateixa Begoña Villacís. Gent que sap moltíssim d’història, vaja. Tot i que el personatge guanyador de cada episodi sol ser algú de calat històric (García Lorca, Isabel la Catòlica, Colom i Cervantes, de moment), entre els 50 seleccionats hi ha altres noms tan banals en termes històrics com Fernando Alonso, Emilio Aragón, Iker Casillas, Jesús Quintero, Pau Gasol, Lola Flores, etc. En total, unes tres quartes parts són de la Castella històrica i, com no podia ser d’una altra manera, no hi ha ni un valencià… Ai, si els Borja hagueren nascut a Valladolid i no a Xàtiva!

És evident que qualsevol televisió vol formats de diversió i entreteniment, però, si és pública, també necessita rigor i responsabilitat ciutadana. I este programa és un despropòsit absolut, bàsicament perquè tracta sobre la història ignorant els professionals en la matèria: els historiadors, que no hi pinten fava. Es poden fer programes molt entretinguts sobre història, com la fenomenal adaptació del programa –deixant de banda la selecció de personatges, que només incloïa una dona de tretze candidats– que en va fer TV3, El favorit, presentat per Toni Soler i un jove historiador Oriol Junqueras en l’any 2005. Et diverties, coneixies a fons cada personatge, aprenies història i hi havia espai per al debat seriós, però també per al riure i la conversa amena. Açò de posar quatre cunyats de barra de bar a dir badomies sense la més mínima formació històrica no és ni tan sols divertit: és una burla a la història, siga la d’Espanya o siga quina siga. No és estrany que l’audiència haja caigut en picat del 6,8% al 3,3% de share. És de ser els pitjors de la història.

Foto de portada: Isabel la Catòlica en els Jardins de Sabatini de Madrid © Luis García

Vicent Baydal (València, 1979) és editor, historiador i cronista oficial de la ciutat de València. Ha publicat, entre altres llibres, Els valencians, des de quan són valencians?, València no s’acaba mai, Del Sénia al Segura. Breu història dels valencians i Matèria de València. Fets i personatges sorprenents de la nostra història. 

Et pot interessar