La Xarxa de Jueries d’Espanya, a través de l’exposició Sabors i Aromes de Sefarad que s’acaba d’inaugura en el Centre Cultural Mario Monreal de Sagunt, crea una proposta per a viatjar en el temps i conéixer la història de la gastronomia jueva a terres ibèriques. La mostra, a més, forma part de la programació del Setembre Sefardita de la delegació de Turisme de l’Ajuntament de Sagunt.
La Xarxa, en la seua labor d’investigació, recuperació, divulgació i promoció de la cultura sefardita, ha desenvolupat esta exposició dedicada a la cuina històrica de Sefarad, entre els objectius de la qual està no sols disposar d’una font contrastada i documentada sobre tots els aspectes de la cuina (els ingredients, receptes, usos i normes i característiques), sinó especialment divulgar-la per tal que la ciutadania conega les seues connexions i torne a entrar en les cuines.
La cuina sefardita va anar assimilant la manera de guisar i els aliments de les civilitzacions peninsulars amb què va conviure: els fenicis, una cuina marinera, els aliments dels ibers, la triada romana de blat, vi i oli, i la Revolució Verda andalusina, amb la seua gran varietat de verdures. Després de l’expulsió de 1492, la influència sobre els sefardites vindria de la cuina arabitzada de l’Imperi Otomà i d’altres comunitats jueves dels llocs mediterranis on es van instal·lar.